Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Keks - szybkie, świąteczne ciasto z bakaliami. Zachwyca smakiem przez wiele dni
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 22.12.2022 19:27

Keks - szybkie, świąteczne ciasto z bakaliami. Zachwyca smakiem przez wiele dni

keks
Canva /matka_Wariatka

Keks jest klasycznym,, świątecznym wypiekiem, za którym przepada cała rodzina. Ucierane ciasto wypełnione smakowitymi bakaliami jest niezwykle smaczne i przyjemnie wilgotne. Robi się je naprawdę szybko, a smakuje doskonale nawet kilka dni po upieczeniu.

Do przyrządzenia świątecznego keksu potrzebujesz zaledwie kilku podstawowych składników. Wystarczy zmiksować je i pyszne ciasto jest niemal gotowe. Ilość oraz rodzaj bakalii w deserze możesz dobierać wedle własnego gustu. Już dziś ciesz się smakiem tego domowego wypieku.

Przepis na domowy świąteczny keks

Składniki:

  • 1 czubata szklanka mąki pszennej

  • 4 jajka

  • 1 szklanka cukru

  • 20 dag masła lub margaryny

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 szklanka ulubionych bakalii

Pyszny świąteczny keks krok po kroku

Mieszankę bakalii do keksu przełóż do miski. Zalej je wrzątkiem i namaczaj przez 15-20 minut. Następnie zawartość miski odcedź i osusz ręcznikiem papierowym.

Namoczone bakalie do keksu wymieszaj z łyżką mąki i odstaw na bok. Żółtka oddziel od białek i zmiksuj je z masłem i cukrem na gładką masę. Białka ubij na sztywną pianę.

Do masy maślanej stopniowo dodawaj mąkę oraz proszek do pieczenia. Następnie za pomocą drewnianej łyżki lub szpatułki połącz całość z pianą z białek. Na koniec uzyskane ciasto wymieszaj z obtoczonymi w mące bakaliami.

Wymieszaną masę na keks przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz ok. 35 minut. Po upieczeniu odstaw keks do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem ciasto można udekorować lukrem lub polewą czekoladową.

Makowa panienka jest słodką propozycją na świąteczny stół. Obłędny makowiec bez dodatku jajek polecamy wielbicielom tradycyjnych smaków.

Canva / jmalov
Canva / jmalov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: