Z zaledwie 3 składników robię pyszny i zdrowy dodatek do mięs. Ta surówka jest 100 razy lepsza, niż w restauracji
Surówka do obiadu nie musi być skomplikowana. Prosty włoski dodatek do dań głównych zrobicie niemalże ekspresowo, a obfituje w cenne składniki odżywcze. Zrobicie go z produktów, które są popularne także w Polsce. Musicie tego spróbować.
Przepis na prostą i pyszną surówkę
Włoska surówka świetnie zastąpi ciężkie tradycyjne kompozycje z majonezem. Gremolata — bo tak się nazywa — wymaga zaledwie 3 składników i dostarcza mnóstwa witamin. Jest przy tym wyśmienita.
Składniki na 2 porcje:
- 4 ząbki czosnku
- 1 większa cytryna
- 1/2 pęczka natki pietruszki
Dodatkowo:
- sól
- 10-15 ml oliwy z oliwek
Przyrządzenie przypominającego pesto miksu zajmuje dosłownie chwilę. W dalszej części artykułu, zdradzam, co dokładnie trzeba zrobić. Warto spróbować.
Takie ziemniaki robię na obiad dosłownie co kilka dni. Rodzina je uwielbia, zawsze proszą o dokładkęJak zrobić włoską surówkę z 3 składników? Przepis jest bardzo prosty
Zaczynam od starcia skórki z cytryny. Jeśli owoc nie pochodzi z upraw ekologicznych, wcześniej dokładnie myję go w wodzie z sodą oczyszczoną i sparzam wrzątkiem.
Aromatyczne wiórki łączę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz posiekaną natką pietruszki. Dodaję oliwę z oliwek dla lepszej konsystencji i doprawiam odrobiną soli.
Jak podać włoską surówkę do obiadu?
Gremolata to nie tylko surówka. Można traktować ją także jako posypkę do mięs. Najlepiej więc posmarować nią przyrządzony na obiad kawałek. Do uzyskania pełnowartościowego dania przyda się jeszcze dodatek węglowodanowy np. ziemniaki lub delikatna w smaku kasza.
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na smaczne surówki. Sprawdźcie koniecznie sycący rarytas z czerwonej fasoli. Być może skusi was też odświeżona klasyka w postaci surówki colesław z czerwonej kapusty.