Wyśmienita zupa pomidorowa z ketchupem. Klasyka w nowym wydaniu
Aromatyczna zupa pomidorowa skusi niejednego smakosza. Zanim pojawią się sezonowe pomidory, warto przyrządzić ja z przecieru. Dodajcie do niego 2 łyżki ketchupu, a smak będzie głęboki i wyrazisty. Prosty patent znacznie odmieni klasyczne danie. Sprawdźcie koniecznie.
Zupa pomidorowa doczekała się już wielu interpretacji w naszych przepisach. Zdradzaliśmy jak przyrządzić ją z ziołami oraz z czerwoną soczewicą. Tym razem mamy dla was dużo prostszą, ale równie smaczną wersję przyrządzoną na bazie przecieru. Do zupy dodamy ketchupu, by jeszcze bardziej podkręcić smak warzywa. Spróbujecie?
Przepis na wyborną pomidorową z dodatkiem ketchupu
Składniki:
1,5 litra bulionu warzywnego
400 ml passaty pomidorowej
1 puszka krojonych pomidorów
2 łyżki ketchupu
2 średnie marchewki
1 ząbek czosnku
sól, pieprz i cukier do smaku
oliwa z oliwek (opcjonalnie)
kilka listków świeżej bazylii (opcjonalnie)
Przygotowanie:
W garnku podgrzewamy bulion. Dodajemy do niego obraną i pokrojoną w talarki marchew, pomidory z puszki oraz zmiażdżony w prasce czosnek. Całość gotujemy do miękkości warzyw.
Wlewamy passatę pomidorową i dodajemy ketchup. Zagotowujemy. Zupę blendujemy wraz z listkami bazylii, jeśli ich używamy. Następnie doprawiamy ją solą, pieprzem oraz cukrem.
Gdyby smak dania był mało wyraźny, możemy dodać trochę oliwy z oliwek lub nieco więcej soli. Podajemy z ugotowanym osobno makaronem lub ryżem. Smacznego.
Wskazówka: jeżeli lubimy bardziej wyraziste zupy, możemy dodać do pomidorowej trochę pasty z ostrych papryczek lub chilli w proszku. Możecie też wykorzystać pikantny ketchup.
Źródło zdjęcia: canva/I_rinka
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Co zrobić, żeby placki ziemniaczane były chrupiące? Mamy najlepszy przepis
Jak ekspresowo wyczyścić sztućce? Kilka chwil i będą błyszczały
Sprawdzony przepis na klops wielkanocny. Klasyka w najlepszym wydaniu
Źródło: kulinarnamaniusia