Kluski kładzione babci Mirki. Podaj jak lubisz - na słodko lub wytrawnie
Babcia Mirka zdradziła przepis na najsmaczniejsze kluski kładzione. Robiąc kluski, oddziela białko od żółtka, z białka ubija na sztywną pianę i dodaje ją na sam koniec do przygotowanego ciasta. Za sprawą tego prostego triku kluski będą puszyste i delikatne.
Kluski kładzione to świetny pomysł na obiad. Kluski możemy podać zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. Jeśli chcemy zrobić kluski na słodko, do ciasta dodajmy mleko. Ugotowane już kluski podajmy z cukrem waniliowym i śmietaną lub z owocami sezonowymi.
Do wytrawnych klusek kładzionych zamiast mleka dodajmy wodę lub bulion. Kluski możemy podać z mięsnym gulaszem, roladami wołowymi, duszonym mięsem, pieczoną kaczką. Kluski świetnie smakują również podane z ulubionymi warzywami, np. groszkiem zielonym, suszonymi pomidorami, szpinakiem, sosem kurkowym.
Kluski kładzione są naprawdę proste w przygotowaniu. Gotujemy je w osolonej wodzie przez kilka minut. Pod koniec gotowania musimy je delikatnie zamieszać. Kluski wykładamy łyżką, nie musimy więc wyrabiać i zagniatać ciasta.
Kluski kładzione babci Mirki, będą gotowe w 15 minut
Składniki:
pełna szklanka mąki tortowej
pół szklanki mleka (kluski na słodko) lub wody, bulionu (kluski wytrawne)
jajko
1/3 łyżeczki soli
Jak zrobić kluski kładzione babci Mirki?
Białko oddziel od żółtka. Żółtko przełóż do miski, wlej mleko lub wodę i wymieszaj. Do przygotowanej masy stopniowo wsypuj przesianą mąkę, stale mieszając, żeby rozbić grudki.
Białko ubij na sztywno z solą, dodaj do reszty składników i delikatnie wymieszaj. W większym garnku zagotuj wodę, wsyp do niej łyżeczkę soli. Łyżkę stołową zanurz w garnku z wrzątkiem, nabieraj niewielką ilość ciasta i kładź na wodzie.
Kluski kładzione gotuj 2-3 minuty, następnie delikatnie je zamieszaj, wyjmij łyżką cedzakową i podaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego.
Pomysł na pyszny i prosty obiad? Kluski leniwe smażone, mają złocistą, chrupiącą skórkę. Przygotuj również dyniowe kopytka. Są o wiele smaczniejsze niż ziemniaczane.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Miękkie i aromatyczne żeberka BBQ z piekarnika. Amerykańska receptura nie ma sobie równych
Ser smażony w panierce. Ciągnący, sycący, pyszny. Bije na głowę wszystkie kotlety
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: aniagotuje