Smakosze.pl
kluski kładzione

canva/kabVisio

Kluski kładzione babci Mirki. Podaj jak lubisz - na słodko lub wytrawnie

8 Września 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Babcia Mirka zdradziła przepis na najsmaczniejsze kluski kładzione. Robiąc kluski, oddziela białko od żółtka, z białka ubija na sztywną pianę i dodaje ją na sam koniec do przygotowanego ciasta. Za sprawą tego prostego triku kluski będą puszyste i delikatne.

Kluski kładzione to świetny pomysł na obiad. Kluski możemy podać zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. Jeśli chcemy zrobić kluski na słodko, do ciasta dodajmy mleko. Ugotowane już kluski podajmy z cukrem waniliowym i śmietaną lub z owocami sezonowymi.

chleb pełen ziaren

Przepis na miękki chleb pełen ziaren. Nie musisz czekać, aż wyrośnie. Na śniadanie będzie jak znalazł

CZYTAJ DALEJ

Do wytrawnych klusek kładzionych zamiast mleka dodajmy wodę lub bulion. Kluski możemy podać z mięsnym gulaszem, roladami wołowymi, duszonym mięsem, pieczoną kaczką. Kluski świetnie smakują również podane z ulubionymi warzywami, np. groszkiem zielonym, suszonymi pomidorami, szpinakiem, sosem kurkowym.

Kluski kładzione są naprawdę proste w przygotowaniu. Gotujemy je w osolonej wodzie przez kilka minut. Pod koniec gotowania musimy je delikatnie zamieszać. Kluski wykładamy łyżką, nie musimy więc wyrabiać i zagniatać ciasta.

Kluski kładzione babci Mirki, będą gotowe w 15 minut

Składniki:

  • pełna szklanka mąki tortowej

  • pół szklanki mleka (kluski na słodko) lub wody, bulionu (kluski wytrawne)

  • jajko

  • 1/3 łyżeczki soli

Jak zrobić kluski kładzione babci Mirki?

Białko oddziel od żółtka. Żółtko przełóż do miski, wlej mleko lub wodę i wymieszaj. Do przygotowanej masy stopniowo wsypuj przesianą mąkę, stale mieszając, żeby rozbić grudki.

Białko ubij na sztywno z solą, dodaj do reszty składników i delikatnie wymieszaj. W większym garnku zagotuj wodę, wsyp do niej łyżeczkę soli. Łyżkę stołową zanurz w garnku z wrzątkiem, nabieraj niewielką ilość ciasta i kładź na wodzie.

Kluski kładzione gotuj 2-3 minuty, następnie delikatnie je zamieszaj, wyjmij łyżką cedzakową i podaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego.

Pomysł na pyszny i prosty obiad? Kluski leniwe smażone, mają złocistą, chrupiącą skórkę. Przygotuj również dyniowe kopytka. Są o wiele smaczniejsze niż ziemniaczane.

Kluski kładzione z zielonym groszkiem

canva/ildipapp

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniagotuje



Tagi:

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Dodajesz mleko i cukier do kawy? Zapomnij. Jest znacznie lepszy patent. Padniesz z wrażenia

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy zrobisz bez drożdży i proszku do pieczenia. Wystarczy 1 uwielbiany produkt

Czytaj więcej >
świąteczny keks

Przepisy

Przepis na świąteczny keks. Proste ciasto na wyjątkowe okazje

Czytaj więcej >
gryczanka

Przepisy

Zapomnij o owsiance na śniadanie. Gryczanka bije ją na głowę

Czytaj więcej >

Przepisy

Elegancki karp pieczony w miodzie. Alternatywa dla smażonego i w galarecie

Czytaj więcej >

Przepisy

Domowy syrop z miodu, pomarańczy i goździków. Idealny na zimowe chłody

Czytaj więcej >