Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Koniec z gotowaniem kalafiora w wodzie. Teraz wszyscy wybierają inny składnik
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 02.11.2022 17:23

Koniec z gotowaniem kalafiora w wodzie. Teraz wszyscy wybierają inny składnik

Koniec z gotowaniem kalafiora w wodzie. Teraz wszyscy wybierają inny składnik
canva/Cavan Images

Gotowanie kalafiora kojarzy Ci się wyłącznie z przykrym zapachem unoszącym się po całej kuchni? A może masz ochotę na warzywo w nowej odsłonie? Przygotuj duszony kalafior w mleku i aromatycznej przyprawie curry, nie ma lepszego dodatku do obiadu.

Kalafior duszony w mleku i przyprawie curry smakuje o wiele lepiej, niż kalafior gotowany w wodzie z dodatkiem soli. Do duszenia dodajemy również czosnek i cukier. Zapomnij o gotowaniu kalafiora w wodzie, dzięki mleku i dodatku cukru warzywo nie będzie nieprzyjemnie pachnieć.

Kalafior duszony będzie gotowy po około 20 minutach. Do przygotowania różyczek będziesz potrzebować garnka z grubym dnem lub głębokiej patelni, na której najpierw podsmażysz składniki, a później zalejesz je mieszanką mleka i wody.

Już nikt nie gotuje kalafiora w wodzie. Podsmażona na oleju lub oliwie z oliwek przyprawa curry dodaje potrawie niepowtarzalnego smaku i aromatu. Kalafior duszony w mleku jest rewelacyjnym dodatkiem obiadowym, pasuje do każdego rodzaju mięs i dań rybnych i wegetariańskich.

Duszony kalafior w mleku i aromatycznej przyprawie curry

Składniki:

  • główka kalafiora

  • pół szklanki mleka

  • pół szklanki wody

  • 2 łyżeczki przyprawy curry

  • 3 duże ząbki czosnku

  • 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego

  • pół pęczka natka pietruszki

  • sól, pieprz, cukier

Jak przyrządzić duszonego kalafiora? Kalafior będzie pysznym dodatkiem do obiadu

Kalafiora podziel na małe różyczki, przygotuj garnek z grubym dnem, czosnek przeciśnij przez praskę. W garnku rozgrzej olej lub oliwę, następnie wsyp przyprawę curry i smaż chwilę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj, smaż maksymalnie minutę, następnie włóż różyczki kalafiora i smaż chwile, co jakiś czas mieszając.

Do garnka wlej mleko, wodę, wsyp łyżeczkę soli, łyżeczkę cukru, pieprz i duś pod przykryciem na małym ogniu do miękkości przez około 15 minut, po tym czasie odparuj nadmiar płynu, a kalafiora dopraw do smaku solą, pieprzem i solidnie oprósz posiekaną natką pietruszki.

Kalafiora możesz również upiec, będzie rewelacyjnym dodatkiem do obiadu- tu poznasz przepis na kalafiora pieczonego w całości. Z kalafiora zrobisz doskonałe steki warzywne, cała rodzina będzie zachwycona.

Duszony kalafior curry
canva/indiaphotos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: