Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Koniec z namaczaniem. Babcia Ania ma genialny patent na fasolkę po bretońsku
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 01.03.2023 21:32

Koniec z namaczaniem. Babcia Ania ma genialny patent na fasolkę po bretońsku

Fasolka po bretońsku bez namaczania
Canva / Mulentrinidad

Fasolka po bretońsku jest bardzo pożywnym i aromatycznym daniem. Rzadko kiedy mamy jednak odpowiednią ilość czasu, aby je ugotować. Babcia Ania zdradziła, jak obejść problem wielogodzinnego namaczania głównego składnika. Wymyśliła sposób na fasolkę po bretońsku bez namaczania fasoli przyrządza z użyciem fasolki z puszki.

 

Fasolka po bretońsku bez namaczania fasoli sposobem babci Ani

Namaczanie fasoli zazwyczaj wymaga sporo czasu i zachodu. Proces ten może trwać nawet kilka godzin. Aby go ominąć, zrób fasolkę po bretońsku bez namaczania fasoli wzorem najlepszej kucharki. Pomysłowa potrawa babci Ani w żadnym stopniu nie odbiega od swojego klasycznego pierwowzoru.

Podsmaż jabłka na patelni i zalej ciastem. Najlepszą szarlotkę zrobisz bez piekarnika

Przepis na fasolkę po bretońsku bez namaczania fasoli

Składniki:

  • 3 puszki białej fasoli
  • 150 g wędzonego boczku
  • 150 g surowego boczku
  • 1-2 szklanki passaty pomidorowej
  • 2 pętka dobrej kiełbasy
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • papryka słodka
  • papryka wędzona
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Jak zrobić fasolkę po bretońsku bez namaczania fasoli według przepisu babci Ani?

Surowy boczek do fasolki po bretońsku bez namaczania fasoli pokrój w grubą kostkę. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Na tłuszcz wrzuć przygotowane mięso, obsmaż, a następnie przykryj. Pozostaw boczek na wolnym ogniu do podduszenia, od czasu do czasu zamieszaj.

W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki fasolki po bretońsku bez namaczania fasoli. Z wędzonego boczku odkrój grubą spodnią skórę i pokrój go w kostkę. Na podobne kawałki podziel również kiełbasę.

Do podduszonego surowego boczku dodaj boczek wędzony. Oba składniki przemieszaj i odstaw do dalszego duszenia. Do osobnego garnka włóż odsączoną z zalewy fasolkę konserwową. W razie potrzeby podduś ją na niewielkim ogniu do momentu, aż zrobi się wystarczająco miękka.

W międzyczasie cebulę obierz i drobno posiekaj. Dorzuć ją do podduszonego boczku. Po kilku minutach dodaj również pokrojoną wcześniej kiełbasę. Składniki ponownie przykryj i duś jeszcze przez kilka minut, aż kiełbasa puści sok.

Miękką i podduszoną zawartość patelni przełóż do garnka z fasolką. Całość wymieszaj i duś do momentu, aż wszystkie smaki fasolki po bretońsku bez namaczania fasoli dobrze się połączą. Następnie dodaj do nich passatę pomidorową i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zostaw danie jeszcze przez chwile na gazie.

Po upływie kilku minut przypraw fasolkę po bretońsku bez namaczania fasoli oboma rodzajami papryki, pieprzem oraz majerankiem. W razie potrzeby potrawę dosól. Wszystkie składniki starannie wymieszaj.

Fasolka po bretońsku bez namaczania fasoli gotowa jest do podania od razu po przyrządzeniu. Warto jednak dać jej szansę na przegryzienie się. Najlepiej smakować będzie podana po ponownym odgrzaniu, na przykład na następny dzień. Idealnie komponuje się z kromką świeżego pieczywa. Uniknij przygotowanie zbyt twardej fasolki dzięki naszemu krótkiemu poradnikowi. Pożywna potrawa smakuje równie dobrze z pominięciem mięsnych składników.

fasolka konserwowa z puszki.png
Canva / towfiqu ahamed barbhuiya