Kotlet schabowy bez panierki
Kotlet schabowy bez panierki to świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów. Smażone na patelni grillowej są delikatne, smaczne i o wiele zdrowsze od panierowanych schabowych. Poznaj przepis na kotlet schabowy bez panierki.
Tradycyjne kotlety schabowe są pyszne, ale i ciężkostrawne, tłuste i bardzo kaloryczne. Kotlety schabowe bez panierki są równie smaczne, lżejsze, a smażone na oliwie z oliwek nabierają genialnego aromatu. Kotlety dopraw solą, pieprzem, czosnkiem i papryką mieloną. Rozmaryn i zioła prowansalskie równie dobrze smakują z czerwonym mięsem.
Przygotuj wyjątkowy obiad dla całej rodziny. Do kotletów schabowych bez panierki upiecz ziemniaki z ziołami, frytki, talarki, a także przygotuj surówkę ze świeżych warzyw lub podaj grillowaną cukinię, paprykę, pieczarki. Warzywa z grilla również oprósz solą i pieprzem.
Jeśli szukasz pomysłu na przygotowanie schabu- tu poznasz przepis na kotlety w musztardowej panierce.
Przepis na kotlet schabowy bez panierki
Składniki na 4 kotlety:
4 kawałki schabu bez kości
czosnek granulowany
papryka słodka mielona
sól, pieprz
oliwa z oliwek
Jak przygotować kotlet schabowy bez panierki?
Każdy kawałek mięsa rozbij tłuczkiem na kotlety, oprósz je z każdej strony solą, pieprzem, papryką i czosnkiem granulowanym.
Na patelni grillowej rozgrzej oliwę i smaż mięso po 4 minuty z każdej strony, aż nabiorą ładnego koloru. Kotlety przełóż na chwilę na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu, a mięso odpoczęło.
Smacznego.