Kotlet schabowy inaczej
Kotlet schabowy inaczej to pomysł na tradycyjne schabowe w nowej odsłonie. Kotlety mają niezwykle delikatną panierkę, są soczyste i wyraźne. Obtocz kotlety w musztardzie i dodaj śmietanę do jajek podczas panierowania, a odkryjesz ich wyjątkowy smak i aromat. Poznaj przepis na kotlet schabowy inaczej.
Kotlety schabowe z musztardą to świetna alternatywa dla tradycyjnych schabowych przygotowywanych z solą i pieprzem. Musztarda nadaje kotletom charakterystycznego smaku z lekką goryczką i świetnie zmiękcza mięso, zapobiegając tym samym przesuszeniu podczas smażenia.
Do kotletów schabowych inaczej przygotuj równie niecodzienną panierkę. Nie doprawiaj solą mięsa, sól dodaj do jajek i roztrzep je razem z łyżką śmietany, która doskonale spulchni panierkę. Dzięki mące natomiast panierka będzie dobrze trzymać się kotletów i nie odklei się podczas smażenia.
Kotlety schabowe smaż na smalcu lub maśle klarowanym, takie są najsmaczniejsze. Przygotuj do nich domowe frytki lub ziemniaki pieczone, surówkę lub sos grzybowy i ciesz się ich wyjątkowym smakiem z całą rodziną.
Przepis na kotlet schabowy inaczej
Składniki na 4 porcje:
4 plastry schabu bez kości
bułka tarta
2 jajka
mąka pszenna
łyżka śmietany
6 łyżek musztardy
sól, pieprz
smalec lub masło klarowane do smażenia
Jak przygotować kotlet schabowy inaczej?
Kawałki schabu dokładnie rozbij tłuczkiem do mięsa na cienkie kotlety, każdy kawałek oprósz pieprzem, następnie obtocz w musztardzie. Przygotuj panierkę: na jeden talerz wsyp mąkę, na drugi jajka, sól i śmietanę, na trzeci bułkę tartą.
Jajka roztrzep dokładnie z kwaśną śmietaną i solą, kotlety maczaj kolejno w mące, jajku, bułce tartej. Na patelni rozgrzej sporą ilość smalcu lub masła klarowanego i smaż schabowe po 3-4 minuty z każdej strony. Usmażone kotlety wyłóż na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu.