Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Apetyczny i syty kotlet schabowy po szwajcarsku
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 12.02.2022 01:00

Apetyczny i syty kotlet schabowy po szwajcarsku

Kotlet schabowy po szwajcarsku
canva/arfo

Kotlet schabowy po szwajcarsku, inaczej cordon bleu, to zawijany schab z boczkiem i szynką w złocistej, chrupiącej panierce. Kotlet szwajcarski jest świetnym pomysłem na uroczysty lub świąteczny obiad, a także wtedy, kiedy znudziły Ci się tradycyjne schabowe. Poznaj prosty przepis na kotlet schabowy po szwajcarsku.

Kotlet szwajcarski to świetny pomysł na rodzinny obiad, przygotujesz podobnie jak schabowe z jedną różnicą- cordon bleu jest przekładany, dzięki czemu po usmażeniu w środku ma boczek, ser i aromatyczną natkę pietruszki. Zawijanie i smażenie nie jest trudne, a całe danie przygotujesz w niecałą godzinę.

Do środka kotleta zawsze dodaję cienki plasterek zimnego masła, który pod wpływem smażenia rozpuszcza się w mięsie. Schab jest wtedy bardzo soczysty w środku, ser bardzo dobrze skleja cały schab, a kotlety są estetyczne i smakują rewelacyjnie.

Kotlety szwajcarskie podaj z ulubionym dodatkiem, np. z ziemniakami tłuczonymi, opiekanymi, frytkami. Do kotletów potrzebujesz jeszcze jarzynki, zrób lekką surówkę z kapusty pekińskiej, a cały obiad ekspresowo zniknie z talerzy.

Jeśli masz ochotę na schabowe w nowej odsłonie- tu poznasz przepis na wyśmienite schabowe po kowalsku z miodem, musztardą i innymi składnikami, danie rozpływa się w ustach.

Przepis na kotlet schabowy po szwajcarsku

Składniki na 5 dużych kotletów:

  • 5 plastrów schabu bez kości

  • 5 plastrów boczku wędzonego parzonego

  • 5 plastrów żółtego sera

  • 5 cienkich plastrów masła

  • posiekana natka pietruszki

  • sól, pieprz

  • 2 jajka

  • bułka tata do panierowania

  • mąka pszenna do panierowania

  • olej roślinny do smażenia

Jak zrobić kotlet schabowy po szwajcarsku?

Każdy kawałek schabu rozbij tłuczkiem do mięsa na cienki kotlet, oprósz solą, pieprzem, odstaw. Posiekaj pietruszkę, przygotuj resztę składników, roztrzep jajka w głębokim talerzu, mąkę i bułkę przesyp na osobne talerze, będą potrzebne do panierowania.

Surowe plastry schabu bez kości na kotlety

Źródło zdjęcia: canva/nadianb Na każdy kawałek schabu połóż plasterek sera, boczku, dodaj plasterek masła, oprósz posiekaną natką, następnie zawiń w taki sposób, aby środek nie wypadł. Kotlety obtocz kolejno w mące, jajku, bułce tartej, smaż na rozgrzanym oleju po 3-4 minuty z każdej strony na złoty kolor.