Apetyczny i syty kotlet schabowy po szwajcarsku
Kotlet schabowy po szwajcarsku, inaczej cordon bleu, to zawijany schab z boczkiem i szynką w złocistej, chrupiącej panierce. Kotlet szwajcarski jest świetnym pomysłem na uroczysty lub świąteczny obiad, a także wtedy, kiedy znudziły Ci się tradycyjne schabowe. Poznaj prosty przepis na kotlet schabowy po szwajcarsku.
Kotlet szwajcarski to świetny pomysł na rodzinny obiad, przygotujesz podobnie jak schabowe z jedną różnicą- cordon bleu jest przekładany, dzięki czemu po usmażeniu w środku ma boczek, ser i aromatyczną natkę pietruszki. Zawijanie i smażenie nie jest trudne, a całe danie przygotujesz w niecałą godzinę.
Do środka kotleta zawsze dodaję cienki plasterek zimnego masła, który pod wpływem smażenia rozpuszcza się w mięsie. Schab jest wtedy bardzo soczysty w środku, ser bardzo dobrze skleja cały schab, a kotlety są estetyczne i smakują rewelacyjnie.
Kotlety szwajcarskie podaj z ulubionym dodatkiem, np. z ziemniakami tłuczonymi, opiekanymi, frytkami. Do kotletów potrzebujesz jeszcze jarzynki, zrób lekką surówkę z kapusty pekińskiej, a cały obiad ekspresowo zniknie z talerzy.
Jeśli masz ochotę na schabowe w nowej odsłonie- tu poznasz przepis na wyśmienite schabowe po kowalsku z miodem, musztardą i innymi składnikami, danie rozpływa się w ustach.
Przepis na kotlet schabowy po szwajcarsku
Składniki na 5 dużych kotletów:
5 plastrów schabu bez kości
5 plastrów boczku wędzonego parzonego
5 plastrów żółtego sera
5 cienkich plastrów masła
posiekana natka pietruszki
sól, pieprz
2 jajka
bułka tata do panierowania
mąka pszenna do panierowania
olej roślinny do smażenia
Jak zrobić kotlet schabowy po szwajcarsku?
Każdy kawałek schabu rozbij tłuczkiem do mięsa na cienki kotlet, oprósz solą, pieprzem, odstaw. Posiekaj pietruszkę, przygotuj resztę składników, roztrzep jajka w głębokim talerzu, mąkę i bułkę przesyp na osobne talerze, będą potrzebne do panierowania.
Źródło zdjęcia: canva/nadianb Na każdy kawałek schabu połóż plasterek sera, boczku, dodaj plasterek masła, oprósz posiekaną natką, następnie zawiń w taki sposób, aby środek nie wypadł. Kotlety obtocz kolejno w mące, jajku, bułce tartej, smaż na rozgrzanym oleju po 3-4 minuty z każdej strony na złoty kolor.