Idealny na zimowy obiad kotlet schabowy po zbójnicku
Kotlet schabowy po zbójnicku to pomysł na schabowego w nowej odsłonie. Chrupiące kotlety w złocistej panierce utulone farszem z pieczarek, papryki ogórków kiszonych, zapieczone pod serową chmurką smakują wyśmienicie. Poznaj przepis na pyszny kotlet schabowy po zbójnicku.
Schabowy po zbójnicku to świetny pomysł na szybki obiad dla całej rodziny. Pyszne kotlety w panierce z mąki, jajka i bułki tartej podpieczone z warzywami i serem to prawdziwa uczta dla podniebienia. Schabowe za każdym razem błyskawicznie znikają z talerzy i każdy prosi o dokładkę.
Mąka pszenna jest bardzo ważnym składnikiem panierki. Dzięki niej panierka nie odkleja się od kotletów podczas smażenia i zabezpiecza dodatkowo mięso, aby się nie przypaliło i było soczyste. Farsz do schabowych po zbójnicku zrobisz z pieczarek, papryki i ogórków kiszonych. Warzywa doskonale łączą się z mięsem wieprzowym.
Schabowe po zbójnicku podaj z pieczonymi ziemniakami, ziemniakami tłuczonymi z koperkiem lub puree ziemniaczanym. Do kotletów przygotuj również lekką sałatkę, np. z roszponką, aby dodać potrawie lekkości.
Jeśli szukasz pomysłu na kotlety schabowe- tu poznasz przepis na schab w panierce z pieczarkami, podany z kapustą zasmażaną i ziemniakami.
Przepis na kotlet schabowy po zbójnicku
Składniki na 4 porcje:
4 kawałki schabu wieprzowego bez kości
2 jajka
mąka pszenna
bułka tarta
sól, pieprz
olej do smażenia
Dodatkowo:
300 g pieczarek
papryka czerwona
cebula
2 ogórki kiszone
130 g żółtego sera w kostce
sól, pieprz
łyżka masła
Jak zrobić kotlet schabowy po zbójnicku?
Kotlety rozbij tłuczkiem do mięsa, oprósz z każdej strony solą, pieprzem i odstaw na chwilę. W tym czasie pokrój pieczarki, pokrój w drobną kostkę paprykę i ogórki kiszone, zetrzyj na tarce ser.
Na maśle zeszklij posiekaną cebulkę, po chwili dodaj pieczarki, oprósz sól, pieprz i smaż, aż grzyby puszczą sok. Dodaj pokrojone ogórki i paprykę i smaż, aż woda całkowicie odparuje, odstaw.
Przygotuj panierkę do kotletów: na jeden talerz wsyp mąkę, na drugi bułkę tartą, w trzecim roztrzep jajka. Kotlety panieruj kolejno w mące, jajku, bułce tartej. Na większej patelni rozgrzej olej roślinny i smaż mięso po 3-4 minuty z każdej strony na złoty kolor.
Wysmaruj naczynie żaroodporne olejem, włóż usmażone kotlety, każdy kawałek posyp delikatnie startym serem, wyłóż farsz z pieczarek, papryki i ogórków, następnie wysp resztę sera, aby całkowicie pokrył danie.
Źródło zdjęcia: canva/GizemBDR Naczynie żaroodporne wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika, piecz około 10-15 minut, aż ser całkowicie się rozpuści.