Smakosze.pl
Kotlet schabowy po zbójnicku

canva/kivoart

Idealny na zimowy obiad kotlet schabowy po zbójnicku

7 Lutego 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Kotlet schabowy po zbójnicku to pomysł na schabowego w nowej odsłonie. Chrupiące kotlety w złocistej panierce utulone farszem z pieczarek, papryki ogórków kiszonych, zapieczone pod serową chmurką smakują wyśmienicie. Poznaj przepis na pyszny kotlet schabowy po zbójnicku.

Schabowy po zbójnicku to świetny pomysł na szybki obiad dla całej rodziny. Pyszne kotlety w panierce z mąki, jajka i bułki tartej podpieczone z warzywami i serem to prawdziwa uczta dla podniebienia. Schabowe za każdym razem błyskawicznie znikają z talerzy i każdy prosi o dokładkę.

Mąka pszenna jest bardzo ważnym składnikiem panierki. Dzięki niej panierka nie odkleja się od kotletów podczas smażenia i zabezpiecza dodatkowo mięso, aby się nie przypaliło i było soczyste. Farsz do schabowych po zbójnicku zrobisz z pieczarek, papryki i ogórków kiszonych. Warzywa doskonale łączą się z mięsem wieprzowym.

Schabowe po zbójnicku podaj z pieczonymi ziemniakami, ziemniakami tłuczonymi z koperkiem lub puree ziemniaczanym. Do kotletów przygotuj również lekką sałatkę, np. z roszponką, aby dodać potrawie lekkości.

Jeśli szukasz pomysłu na kotlety schabowe- tu poznasz przepis na schab w panierce z pieczarkami, podany z kapustą zasmażaną i ziemniakami.

Przepis na kotlet schabowy po zbójnicku

Składniki na 4 porcje:

  • 4 kawałki schabu wieprzowego bez kości

  • 2 jajka

  • mąka pszenna

  • bułka tarta

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Dodatkowo:

  • 300 g pieczarek

  • papryka czerwona

  • cebula

  • 2 ogórki kiszone

  • 130 g żółtego sera w kostce

  • sól, pieprz

  • łyżka masła

Jak zrobić kotlet schabowy po zbójnicku?

Kotlety rozbij tłuczkiem do mięsa, oprósz z każdej strony solą, pieprzem i odstaw na chwilę. W tym czasie pokrój pieczarki, pokrój w drobną kostkę paprykę i ogórki kiszone, zetrzyj na tarce ser.

Na maśle zeszklij posiekaną cebulkę, po chwili dodaj pieczarki, oprósz sól, pieprz i smaż, aż grzyby puszczą sok. Dodaj pokrojone ogórki i paprykę i smaż, aż woda całkowicie odparuje, odstaw.

Przygotuj panierkę do kotletów: na jeden talerz wsyp mąkę, na drugi bułkę tartą, w trzecim roztrzep jajka. Kotlety panieruj kolejno w mące, jajku, bułce tartej. Na większej patelni rozgrzej olej roślinny i smaż mięso po 3-4 minuty z każdej strony na złoty kolor.

Wysmaruj naczynie żaroodporne olejem, włóż usmażone kotlety, każdy kawałek posyp delikatnie startym serem, wyłóż farsz z pieczarek, papryki i ogórków, następnie wysp resztę sera, aby całkowicie pokrył danie.

Papryka czerwona i pieczarki

Źródło zdjęcia: canva/GizemBDR

Naczynie żaroodporne wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika, piecz około 10-15 minut, aż ser całkowicie się rozpuści.

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Steki z kalafiora

Przepisy

Obłędne steki z kalafiora z dodatkiem curry i papryki wędzonej. Pyszny wiosenny obiad

Czytaj więcej >
ciasto czekoladowe

Przepisy

Łatwe ciasto czekoladowe z dżemem wiśniowym. Nie skończysz na 1 kawałku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Puszyste racuchy bez drożdży i sody. Sekret tkwi w 1 sztuczce

Czytaj więcej >
jajka sadzone

Przepisy

Jak zrobić jajka sadzone bez tłuszczu? Zdradzamy 2 najlepsze sposoby

Czytaj więcej >
Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę

Przepisy

Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę. Prosty sposób na pyszny obiad

Czytaj więcej >
Delikatne, kokosowe ciasto bez pieczenia „Raffaello”

Przepisy

Wyjątkowe, eleganckie ciasto „Kokosowa śnieżynka” od siostry Anastazji. Nikt mu się nie oprze

Czytaj więcej >