Wyborny kotlet schabowy z piekarnika
Kotlet schabowy z piekarnika to świetna alternatywa dla smażonych kotletów. Mięso jest równie soczyste, a nie jest tłuste. Panierka pod wpływem wysokiej temperatury jest złocista, chrupiąca i bardzo apetyczna. Poznaj przepis na kotlet schabowy z piekarnika, idealny na obiad.
Lubisz schabowe, ale nie możesz lub nie chcesz jeść mięsa smażonego na głębokim oleju? Upiecz kotlety w piekarniku, są równie soczyste, co smażone, a panierka nie jest opita olejem, jest o wiele lżejsza. Kotlety obtocz kolejno w mące, jajku i bułce tartej, dzięki czemu panierka będzie mocno przylegać do mięsa.
Kotlety schabowe z piekarnika podaję tradycyjnie z ziemniakami tłuczonymi z koperkiem, ogórkiem kiszonym lub surówką z kiszonej kapusty z jabłkiem i marchewką, jest przepyszna i zdrowa. Tak przygotowany obiad smakuje każdemu.
Kotlety przed panierowaniem dobrze rozbij tłuczkiem do mięsa, zbyt grube kawałki mięsa będą łykowate, miejscami surowe i twarde. Kotlety muszą być naprawdę cienkie, żeby były soczyste i pełne smaku.
Z piekarnika przygotujesz wiele wyśmienitych dań, jeśli szukasz pomysłu na zdrową i zbilansowaną kolację na ciepło- tu poznasz przepis na rybę z piekarnika z warzywami.
Przepis na kotlet schabowy z piekarnika
Składniki na 5 kotletów:
5 kawałków schabu bez kości
2 jajka
sól, pieprz
papryka słodka mielona
mąka pszenna
bułka tarta
2 łyżki oleju roślinnego
Jak zrobić kotlet schabowy z piekarnika?
Każdy kawałek schabu rozbij tłuczkiem do mięsa na cienki kotlet, następnie oprósz z każdej strony solą, pieprzem, papryką mieloną. Kotlety obtocz kolejno w mące, roztrzepanych jajkach i bulce tartej.
Źródło zdjęcia: canva/12MN Nastaw piekarnik na 200 stopni C z termoobiegiem, blachę wyłóż papierem do pieczenia, wysmaruj olejem. Kotlety ułóż na blasze i wstaw do piekarnika, piecz 10-15 minut na złoty kolor, następnie obróć je i dopiecz kolejne 10.