Kotlet z kurczaka z serem - wychodzą przepysznie za każdym razem
Kotlet z kurczaka z serem to świetny pomysł na rodzinny obiad. Kotlet ma pyszną, chrupiącą panierkę i jest zapieczony z pieczarkami i serem. Tak przygotowane mięso wygląda i smakuje rewelacyjnie. Sprawdź, jak przygotować pyszny kotlet z kurczaka z serem.
Kotlet z serem to doskonały pomysł na szybki i niezwykle smaczny obiad. Kotlet z piersi z kurczaka jest znacznie delikatniejszy od klasycznego schabowego, a chrupiąca, złocista skórka wprost rozpływa się w ustach. Do przygotowania kotletów z serem wykorzystuję klasyczny żółty ser w kostce, typu gouda. Ser dobrze roztapia się pod wpływem ciepła, tworząc pyszną, serową chmurkę.
Po podsmażeniu kotletów przekładam je na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu. Kotlety opiekam na samym papierze do pieczenia, aby nie dodawać im więcej oleju i sprawić, żeby były chrupiące, smaczne i lekkie. Kotlety z kurczaka z serem przygotowuję z domowymi frytkami lub talarkami. Obiad uzupełniam również surówką lub warzywami gotowanymi na parze.
Przepis na kotlet z kurczaka z serem
Składniki na 4 porcje:
2 duże piersi z kurczaka
250 g pieczarek
150-200 g żółtego sera
2 jajka
mąka pszenna
bułkta tarta
sól, pieprz
łyżka masła
olej roślinny do smażenia
Jak przygotować kotlet z kurczaka z serem?
Piersi z kurczaka umyj, przekrój wzdłuż i ubij na cienkie kotlety, z każdej strony oprósz solą, pieprzem i odstaw.
Pieczarki umyj, pokrój i podsmaż na maśle, aż puszczą sok. Dopraw solą, pieprzem i odsącz z wody.
Przygotuj trzy głębokie talerze. Do jednego wsyp mąkę, w drugim roztrzep jajka, do trzeciego wsyp bułkę tartą. Każdy kotlet obtocz kolejno w mące, jajku, bułce i podsmaż do uzyskania lekko złotej panierki.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni i zetrzyj ser. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wyłóż kotlety, połóż na nie odsączone pieczarki i posyp obficie serem. Piecz 15 minut.