Smakosze.pl
Kotlet z kurczaka z serem

canva/Yana Gayvoronskaya

Kotlet z kurczaka z serem - wychodzą przepysznie za każdym razem

22 Października 2021

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Kotlet z kurczaka z serem to świetny pomysł na rodzinny obiad. Kotlet ma pyszną, chrupiącą panierkę i jest zapieczony z pieczarkami i serem. Tak przygotowane mięso wygląda i smakuje rewelacyjnie. Sprawdź, jak przygotować pyszny kotlet z kurczaka z serem.

Kotlet z serem to doskonały pomysł na szybki i niezwykle smaczny obiad. Kotlet z piersi z kurczaka jest znacznie delikatniejszy od klasycznego schabowego, a chrupiąca, złocista skórka wprost rozpływa się w ustach. Do przygotowania kotletów z serem wykorzystuję klasyczny żółty ser w kostce, typu gouda. Ser dobrze roztapia się pod wpływem ciepła, tworząc pyszną, serową chmurkę.

Po podsmażeniu kotletów przekładam je na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu. Kotlety opiekam na samym papierze do pieczenia, aby nie dodawać im więcej oleju i sprawić, żeby były chrupiące, smaczne i lekkie. Kotlety z kurczaka z serem przygotowuję z domowymi frytkami lub talarkami. Obiad uzupełniam również surówką lub warzywami gotowanymi na parze.

Przepis na kotlet z kurczaka z serem

Składniki na 4 porcje:

  • 2 duże piersi z kurczaka

  • 250 g pieczarek

  • 150-200 g żółtego sera

  • 2 jajka

  • mąka pszenna

  • bułkta tarta

  • sól, pieprz

  • łyżka masła

  • olej roślinny do smażenia

Jak przygotować kotlet z kurczaka z serem?

Piersi z kurczaka umyj, przekrój wzdłuż i ubij na cienkie kotlety, z każdej strony oprósz solą, pieprzem i odstaw.

Pieczarki umyj, pokrój i podsmaż na maśle, aż puszczą sok. Dopraw solą, pieprzem i odsącz z wody.

Przygotuj trzy głębokie talerze. Do jednego wsyp mąkę, w drugim roztrzep jajka, do trzeciego wsyp bułkę tartą. Każdy kotlet obtocz kolejno w mące, jajku, bułce i podsmaż do uzyskania lekko złotej panierki.

Nagrzej piekarnik do 180 stopni i zetrzyj ser. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wyłóż kotlety, połóż na nie odsączone pieczarki i posyp obficie serem. Piecz 15 minut.

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Jajka z majonezem i groszkiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Świąteczne pierniczki od siostry Anastazji. Aromatyczne i pyszne

Czytaj więcej >

Przepisy

Kalafior pieczony w piekarniku

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Fantastyczna surówka z selera, orzechów oraz rodzynek

Czytaj więcej >
Soczysta wątróbka z jabłkami

Przepisy

Duszona wątróbka z jabłkiem - obłędnie soczysta

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić puree ziemniaczane?

Czytaj więcej >