Kotlet z wołowiny. Pyszna propozycja obiadowa
Kotlet wołowy to świetny pomysł na obiad. Grillowane mięso czerwone smakuje doskonale, jest soczyste w środku i bardzo aromatyczne. Kotlety wołowe przygotujesz w prosty sposób z łopatki wołowej. Poznaj przepis na obłędny kotlet wołowy, lepszy niż tradycyjne mielone.
Kotlety z wołowiny są świetną alternatywą dla kotletów mielonych. Grillowane na patelni grillowej są soczyste w środku i doskonałe w smaku. Kotlety wołowe podaj z ziemniakami pieczonymi z ziołami lub puree. Przygotuj również surówkę z pomidorów, warzywa blanszowane, szparagi lub buraki z chrzanem, a stworzysz doskonały obiad dla całej rodziny.
Najsmaczniejsze kotlety wołowe uzyskasz, kiedy samodzielnie zmielisz kawałek świeżej wołowiny bez kości, np. łopatki wołowej. Świeża łopatka musi mieć ładny, różowy kolor i mieć delikatne przerosty z tłuszczu, które są doskonałym nośnikiem smaku. Gotowe mięso mielone wołowe nie będzie miało już tak wyraźnego aromatu.
Jeśli masz ochotę na duszoną wołowinę- tu poznasz przepis na ragout wołowe, czyli duszoną w winie i sosie własnym wołowinę o zniewalającym smaku i aromacie.
Przepis na kotlet z wołowiny
Składniki na 3-4 porcje:
500 g łopatki wołowej
cebula czerwona
2 ząbki czosnku
jajko
łyżeczka ziół prowansalskich
płaska łyżeczka soli
pieprz
olej do smażenia
Jak zrobić kotlet wołowy?
Łopatkę zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa, następnie przełóż do szklanej miski i wyrabiaj ręcznie przez chwilę, aby je spulchnić. Na tarce zetrzyj cebulę, posiekaj drobno ząbki czosnku.
Cebulę i czosnek dodaj do mięsa, wbij jajko, wsyp zioła prowansalskie, sól, pieprz, całość dokładnie wyrób ręcznie do połączenia się składników, odstaw na 5 minut, aby mięso odpoczęło.
Źródło zdjęcia: canva/iskrinka74 Z mięsa uformuj kotlety, następnie rozgrzej patelnię grillową z niewielką ilością oleju, smaż kotlety przez 3-4 minuty z każdej strony.