Przepis na kotlety mielone w nietypowej odsłonie
Myśleliście, że kotlety mielone nie mogą już niczym zadziwić? Soczyste nadzienie z podsmażonych pieczarek z pewnością pozytywnie zaskoczy niejednego amatora klasycznej kuchni. To tylko kilka minut więcej spędzonych na przygotowaniu obiadu. Zapewniamy, że efekt końcowy wart jest każdej z nich.
Kotlety mielone z pieczarkami to kotlety faszerowane. Porcję smakowitego nadzienia wystarczy zamknąć w dobrze przyprawionym mięsie, a następnie usmażyć tak, jak zazwyczaj. To prosty sposób na niezwykłe danie.
Przepis na niezwykłe kotlety mielone
Składniki:
500 g mielonej łopatki wieprzowej
1/3 szklanki wody gazowanej
4 ząbki czosnku
1 jajko
4 łyżki bułki tartej + bułka tarta do obtaczania
1 mała cebula
olej do smażenia
sól i pieprz
Składniki na farsz:
250 g pieczarek
szczypta soli
1 szklanka tartego żółtego sera
2 łyżki masła klarowanego
Prosty sposób na nietypowe kotlety mielone
W pierwszej kolejności przygotuj farsz do kotletów mielonych. Pieczarki oczyść i pokrój w kostkę. Podsmaż je na maśle klarowanym na dobrze rozgrzanej patelni. Trzymaj pieczarki na ogniu do momentu, w którym odparuje większość puszczonej przez nie wody, w międzyczasie dopraw solą. Odstaw do ostudzenia.
Mięso na kotlety mielone przełóż do dużej miski. Dodaj do niego posiekaną drobno cebulkę, przeciśnięty czosnek a także jajko, bułkę tartą oraz przyprawy. Całość wyrabiaj przez kilka minut aż wszystkie składniki dobrze się połączą a mięso będzie odpowiednio napowietrzone.
Z wymieszanego mięsa formuj na dłoni niewielkie placki. Następnie nakładaj na nie łyżeczkę farszu pieczarkowego oraz łyżeczkę tartego sera i zamykaj całość w zgrabne kotlety mielone. Czynność powtarzaj do wyczerpana wszystkich składników.
Gotowe kotlety mielone obtocz w bułce tartej. Smaż mięso na dobrze rozgrzanym oleju na średniej mocy palnika. Kotlety powinny być ładnie zrumienione z obu stron. Gotowe do podania są od razu po przyrządzeniu. Bułkę tartą w kotletach możesz zastąpić 1 niezwykłym składnikiem. Ciekawe dodatki do mielonego mięsa prezentowaliśmy w tym przepisie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
3 nietypowe składniki, którymi zagęścisz sos. Czas by mąka odeszła w niepamięć
Golonka po bawarsku. Tajemnicą smaku jest jedyna w swoim rodzaju marynata