Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na kotlety mielone w nietypowej odsłonie
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 21.10.2022 10:04

Przepis na kotlety mielone w nietypowej odsłonie

kotlety mielone
Canva / zia_shusha

Myśleliście, że kotlety mielone nie mogą już niczym zadziwić? Soczyste nadzienie z podsmażonych pieczarek z pewnością pozytywnie zaskoczy niejednego amatora klasycznej kuchni. To tylko kilka minut więcej spędzonych na przygotowaniu obiadu. Zapewniamy, że efekt końcowy wart jest każdej z nich.

Kotlety mielone z pieczarkami to kotlety faszerowane. Porcję smakowitego nadzienia wystarczy zamknąć w dobrze przyprawionym mięsie, a następnie usmażyć tak, jak zazwyczaj. To prosty sposób na niezwykłe danie.

Przepis na niezwykłe kotlety mielone

Składniki:

  • 500 g mielonej łopatki wieprzowej

  • 1/3 szklanki wody gazowanej

  • 4 ząbki czosnku

  • 1 jajko

  • 4 łyżki bułki tartej + bułka tarta do obtaczania

  • 1 mała cebula

  • olej do smażenia

  • sól i pieprz

Składniki na farsz:

  • 250 g pieczarek

  • szczypta soli

  • 1 szklanka tartego żółtego sera

  • 2 łyżki masła klarowanego

Prosty sposób na nietypowe kotlety mielone

W pierwszej kolejności przygotuj farsz do kotletów mielonych. Pieczarki oczyść i pokrój w kostkę. Podsmaż je na maśle klarowanym na dobrze rozgrzanej patelni. Trzymaj pieczarki na ogniu do momentu, w którym odparuje większość puszczonej przez nie wody, w międzyczasie dopraw solą. Odstaw do ostudzenia.

Mięso na kotlety mielone przełóż do dużej miski. Dodaj do niego posiekaną drobno cebulkę, przeciśnięty czosnek a także jajko, bułkę tartą oraz przyprawy. Całość wyrabiaj przez kilka minut aż wszystkie składniki dobrze się połączą a mięso będzie odpowiednio napowietrzone.

Z wymieszanego mięsa formuj na dłoni niewielkie placki. Następnie nakładaj na nie łyżeczkę farszu pieczarkowego oraz łyżeczkę tartego sera i zamykaj całość w zgrabne kotlety mielone. Czynność powtarzaj do wyczerpana wszystkich składników.

Gotowe kotlety mielone obtocz w bułce tartej. Smaż mięso na dobrze rozgrzanym oleju na średniej mocy palnika. Kotlety powinny być ładnie zrumienione z obu stron. Gotowe do podania są od razu po przyrządzeniu. Bułkę tartą w kotletach możesz zastąpić 1 niezwykłym składnikiem. Ciekawe dodatki do mielonego mięsa prezentowaliśmy w tym przepisie.

Canva / arfo
Canva / arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: