Smakosze.pl
Kotlety schabowe

canva

Kotlety schabowe pod serową pierzynką z dodatkiem ogórka kiszonego

24 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Karolina Szmulewicz

Udostępnij:

Kotlety schabowe to lubiana klasyka polskiej kuchni. Jeśli jednak znudziły ci się w tej tradycyjnej wersji, łatwo możesz odmienić ich smak. Wystarczy, że wzbogacisz je o kilka prostych składników, a zobaczysz, że zyskają całkiem nowy charakter.

Klasyczne kotlety schabowe to soczyste, kruche mięso okryte pyszną panierką. Swoją chrupkość, ale też niestety kaloryczność, zawdzięczają smażeniu w sporej ilości tłuszczu.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jeśli chcesz oszczędzić nieco kalorii, unikasz ciężkostrawnych potraw albo po prostu znudziły ci się tradycyjne schabowe bez problemu przygotujesz kotlety pod serową pierzynką.

Przepis na kotlety schabowe pod serową pierzynką z dodatkiem ogórka kiszonego

Składniki:

  • 4 plastry schabu o grubości ok. 1,5 cm,

  • 4 łyżki majonezu,

  • 1 cebula,

  • 2 ogórki kiszone,

  • 4 plastry żółtego sera, np. mozzarella,

  • sól, pieprz

Por

Cudownie pikantna surówka z pora z dodatkiem majonezu

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie kotletów schabowych

Plastry schabu opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Lekko rozbij tłuczkiem, oprósz z dwóch stron solą i pieprzem.

Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej rozbite plastry mięsa zachowując kilku centymetrowe odległości. Każdy posmaruj łyżką majonezu.

Cebulę obierz, pokrój w krążki lub piórka. Rozłóż równomiernie na każdym kotlecie, tak by jednak warstwa cebuli nie była zbyt gruba.

Ogórki kiszone pokrój w cienkie plasterki, połóż je na cebuli tworząc kolejną warstwę. Każdy kotlet z warzywami przykryj grubszym plastrem żółtego sera.

Blachę z kotletami wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C. Kotlety piecz ok. 25 minut. Podawaj np. z ziemniakami z wody lub frytkami. Smacznego!

Projekt bez tytułu (2)

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Źródło: aniagotuje

Karolina Szmulewicz

Główna wydawczyni portalu Smakosze.pl i pasjonatka na równi jedzenia, co gotowania. Dbam o to, byście codziennie mieli najświeższe, kulinarne newsy i smakowite przepisy. Studiowałam dziennikarstwo i komunikację społeczną oraz prowadziłam własny kanał kulinarny, gdzie gotowałam na żywo. Moim celem w przyszłości jest otworzenie własnej restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Szybkie i pyszne krokiety ziemniaczane

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędna surówka z kapusty pekińskiej

Czytaj więcej >
ciasto z galaretką

Przepisy

Najprostsze ciasto bez pieczenia z galaretką

Czytaj więcej >
kotlety ziemniaczane

Przepisy

Smakowite kotlety ziemniaczane z pyszną niespodzianką w środku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Cudowne przepis na ekspresowe racuchy

Czytaj więcej >
gołąbki kuronia

Przepisy

Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki

Czytaj więcej >