Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kotlety schabowe pod serową pierzynką z dodatkiem ogórka kiszonego
Karolina Szmulewicz
Karolina Szmulewicz 24.08.2021 02:00

Kotlety schabowe pod serową pierzynką z dodatkiem ogórka kiszonego

Kotlety schabowe
canva

Kotlety schabowe to lubiana klasyka polskiej kuchni. Jeśli jednak znudziły ci się w tej tradycyjnej wersji, łatwo możesz odmienić ich smak. Wystarczy, że wzbogacisz je o kilka prostych składników, a zobaczysz, że zyskają całkiem nowy charakter.

Klasyczne kotlety schabowe to soczyste, kruche mięso okryte pyszną panierką. Swoją chrupkość, ale też niestety kaloryczność, zawdzięczają smażeniu w sporej ilości tłuszczu.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jeśli chcesz oszczędzić nieco kalorii, unikasz ciężkostrawnych potraw albo po prostu znudziły ci się tradycyjne schabowe bez problemu przygotujesz kotlety pod serową pierzynką.

Przepis na kotlety schabowe pod serową pierzynką z dodatkiem ogórka kiszonego

Składniki:

  • 4 plastry schabu o grubości ok. 1,5 cm,

  • 4 łyżki majonezu,

  • 1 cebula,

  • 2 ogórki kiszone,

  • 4 plastry żółtego sera, np. mozzarella,

  • sól, pieprz

Przygotowanie kotletów schabowych

Plastry schabu opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Lekko rozbij tłuczkiem, oprósz z dwóch stron solą i pieprzem.

Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej rozbite plastry mięsa zachowując kilku centymetrowe odległości. Każdy posmaruj łyżką majonezu.

Cebulę obierz, pokrój w krążki lub piórka. Rozłóż równomiernie na każdym kotlecie, tak by jednak warstwa cebuli nie była zbyt gruba.

Ogórki kiszone pokrój w cienkie plasterki, połóż je na cebuli tworząc kolejną warstwę. Każdy kotlet z warzywami przykryj grubszym plastrem żółtego sera.

Blachę z kotletami wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C. Kotlety piecz ok. 25 minut. Podawaj np. z ziemniakami z wody lub frytkami. Smacznego!

Projekt bez tytułu (2)

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Źródło: aniagotuje