Smakosze.pl
Kotlety schabowe

canva

Kotlety schabowe pod serową pierzynką z dodatkiem ogórka kiszonego

2 Września 2021

Autor tekstu:

Karolina Szmulewicz

Udostępnij:

Kotlety schabowe to lubiana klasyka polskiej kuchni. Jeśli jednak znudziły ci się w tej tradycyjnej wersji, łatwo możesz odmienić ich smak. Wystarczy, że wzbogacisz je o kilka prostych składników, a zobaczysz, że zyskają całkiem nowy charakter.

Klasyczne kotlety schabowe to soczyste, kruche mięso okryte pyszną panierką. Swoją chrupkość, ale też niestety kaloryczność, zawdzięczają smażeniu w sporej ilości tłuszczu.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jeśli chcesz oszczędzić nieco kalorii, unikasz ciężkostrawnych potraw albo po prostu znudziły ci się tradycyjne schabowe bez problemu przygotujesz kotlety pod serową pierzynką.

Przepis na kotlety schabowe pod serową pierzynką z dodatkiem ogórka kiszonego

Składniki:

  • 4 plastry schabu o grubości ok. 1,5 cm,

  • 4 łyżki majonezu,

  • 1 cebula,

  • 2 ogórki kiszone,

  • 4 plastry żółtego sera, np. mozzarella,

  • sól, pieprz

Por

Cudownie pikantna surówka z pora z dodatkiem majonezu

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie kotletów schabowych

Plastry schabu opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Lekko rozbij tłuczkiem, oprósz z dwóch stron solą i pieprzem.

Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej rozbite plastry mięsa zachowując kilku centymetrowe odległości. Każdy posmaruj łyżką majonezu.

Cebulę obierz, pokrój w krążki lub piórka. Rozłóż równomiernie na każdym kotlecie, tak by jednak warstwa cebuli nie była zbyt gruba.

Ogórki kiszone pokrój w cienkie plasterki, połóż je na cebuli tworząc kolejną warstwę. Każdy kotlet z warzywami przykryj grubszym plastrem żółtego sera.

Blachę z kotletami wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C. Kotlety piecz ok. 25 minut. Podawaj np. z ziemniakami z wody lub frytkami. Smacznego!

Projekt bez tytułu (2)

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Źródło: aniagotuje

Karolina SzmulewiczAutor

Liderka, a zarazem główna wydawczyni portalu Smakosze. Pasjonatka na równi jedzenia, co gotowania. Dbam o to, byście codziennie mieli najświeższe, kulinarne newsy i smakowite przepisy. Studiowałam dziennikarstwo i komunikację społeczną oraz prowadziłam własny kanał kulinarny, gdzie gotowałam na żywo. Moim celem w przyszłości jest otworzenie własnej restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepis na cukinie w zalewie curry od Ani Bardowskiej

Przepisy

Ania Bardowska pokazała przepis na cukinię w zalewie. Kluczowa jest 1 przyprawa

Czytaj więcej >
Jak zrobić placki ziemniaczane, żeby były puszyste?

Przepisy

Jak zrobić placki ziemniaczane, żeby były puszyste? Wystarczy banalnie prosty trick

Czytaj więcej >
Soczysta surówka do mięs z kapustą pekińską

Przepisy

Soczysta surówka do mięs z kapustą pekińską. Pyszne uzupełnienie obiadu

Czytaj więcej >
Soczyste i delikatne kotlety z flądry

Przepisy

Soczyste i delikatne kotlety z flądry. Pyszna alternatywa dla schabowego

Czytaj więcej >
Kiszone łodygi brokułów - pyszny rarytas z resztek

Przepisy

Kiszone łodygi brokułów, czyli jak wykorzystać resztki. Nic się nie zmarnuje

Czytaj więcej >
Powidła śliwkowe bez mieszania - prosty przepis

Przepisy

Kochasz powidła śliwkowe, lecz nie znosisz ich mieszać? Znamy sprytne rozwiązanie. Hit wśród przetworów

Czytaj więcej >