Kotlety z jajek gotowanych
Kotlety z jajek gotowanych to pomysł na smaczny, bezmięsny posiłek dla całej rodziny. Kotleciki są świetne jako dodatek do obiadu, lunch do pracy, kolacja na ciepło, są pożywne, lekkie, delikatne i jednocześnie chrupiące. Poznaj przepis na kotlety z jajek gotowanych.
Kotlety z jajek to błyskawiczne danie, które z pewnością posmakuje każdemu smakoszowi, nawet największemu miłośnikowi mięsa. Kotlety to posiłek zbilansowany, zawierający duże ilości białka, wapnia i wielu cennych witamin. Danie jest znacznie mniej kaloryczne niż tradycyjne kotlety schabowe, są pysznym zamiennikiem mięsa.
Do kotletów przygotuj domowy sos pieczarkowy lub podaj je z bagietką, sałatką ze świeżych warzyw lub surówką z kiszonej kapusty. Kotlety dopraw solą, pieprzem, możesz dodać do nich również prażone pestki dyni, posiekaną natkę pietruszki, szczypiorek, zioła prowansalskie.
Jeśli szukasz pomysłu na pysze kotleciki na bezmięsny obiad- tu poznasz przepis na kotlety z ciecierzycy, idealne dla całej rodziny.
Przepis na kotlety z jajek gotowanych
Składniki:
10 jajek
2 cebule
3 łyżki bułki tartej
bułka tarta do obtoczenia kotletów
sól, pieprz
olej do smażenia
Jak przygotować kotlety z jajek gotowanych?
8 jajek ugotuj na twardo, ugotowane jajka drobno posiekaj, cebulę posiekaj i zeszklij na odrobinie oleju. Jajka z cebulą przełóż do miski, dodaj 3 łyżki bułki tartej, 2 surowe jajka, dopraw solą, pieprzem i wyrób kotlety.
Kotlety obtocz w bułce tartej, na patelni rozgrzej dużą ilość oleju, wykładaj uformowane kotleciki i smaż z każdej strony po 2-3 minuty, aż kotlety nabiorą złocistego koloru. Przełóż je na chwilę na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu i podawaj.