Kotlety z jajek i pieczarek - wyborny pomysł na obiad
Kotlety z jajek i pieczarek to prosty przepis na lekki i bezmięsny lunch, obiad lub kolację. Kotlety są delikatne, miękkie w środku i pasują doskonale do ziemniaków, frytek i ulubionych surówek. Poznaj przepis na wegetariańskie kotleciki, czyli kotlety z jajek i pieczarek.
Kotlety wegetariańskie cieszą się coraz większą popularnością, ponieważ są lżejsze, zdrowsze i mniej kaloryczne od tradycyjnych kotletów mielonych czy schabowych. Kotlety z jajek i pieczarek to jedno z moich ulubionych, bezmięsnych dań obiadowych. Kotleciki są zwarte, idealnie doprawione i tak delikatne, że rozpływają się w ustach.
Jajka po ugotowaniu rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków, a później widelcem, dzięki czemu zrobisz to szybciej i dokładniej. Wymieszane jajka z pieczarkami na maśle łatwo formują się w małe kotleciki. Podsmażone z bułką tartą zyskują ładny, przyrumieniony kolor, pięknie pachną i jeszcze lepiej smakują.
Jeśli szukasz pomysłu na wegetariańskie kotlety- tu poznasz przepis na kotleciki z kalafiora z dodatkiem kaszy jaglanej. Proste, smaczne i doskonałe na obiad dla całej rodziny.
Przepis na kotlety z jajek i pieczarek
Składniki na 5 porcji:
10 jajek
300 g pieczarek
mała cebula
łyżka posiekanego koperku
łyżka posiekanego szczypiorku
2 płaskie łyżeczki ziół prowansalskich
bułka tarta do obtoczenia kotletów
sól, pieprz
olej do smażenia
2 łyżki masła
Jak przygotować kotlety z jajek i pieczarek?
Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz ze skorupek i ugnieć tłuczkiem do ziemniaków, a później widelcem. Posiekaj cebulę, umyj i pokrój pieczarki. Na patelni rozpuść masło i podsmaż cebulę, następnie dodaj pieczarki, oprósz je solą, pieprzem i smaż do odparowania wody z grzybów.
Przestudzone pieczarki wymieszaj z jajkami, dopraw szczypiorkiem, koperkiem, ziołami prowansalskimi, pieprzem i solą i uformuj małe kotleciki, następnie obtocz je w bułce tartej.
Kotlety smaż na rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony, aż nabiorą ładnego koloru.
Smacznego.