Kremowa zupa pomidorowa - aksamitna wersja klasyki
Znudziła Ci się tradycyjna pomidorowa z ryżem lub makaronem? Przygotuj kremową wersję zupy pomidorowej z ziemniakami podsmażonymi na oliwie z czosnkiem i przyprawami. Zupa jest niezwykle aromatyczna i smaczna. Poznaj przepis na kremową zupę pomidorową, doskonałą dla całej rodziny.
Zupa pomidorowa jest bardzo uniwersalną zupą, którą możesz doprawić wieloma przyprawami i ugotować ją na mięsie, kostce, warzywach. Wszystko zależy od tego, na jaką zupę masz akurat ochotę. Kremowa zupa pomidorowa ma gęstą konsystencję i świetny smak, który zawdzięcza dobrze doprawionym ziemniakom i pomidorom.
Ziemniaki do zupy pomidorowej zawsze podsmażam na czosnku z dodatkiem bazylii i wędzonej papryki, które dają im wyjątkowy aromat. Podsmażone ziemniaki gotuję następnie w pomidorach, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły i nadały wyjątkowy smak tradycyjnej pomidorowej. Zupę dekoruję kleksem śmietany 18% i świeżymi liśćmi bazylii.
Zupę pomidorową możesz przygotować również w orientalnm stylu. Tu znajdziesz przepis na doskonałą, indyjską zupę pomidorową z mlekiem kokosowym i imbirem.
Przepis na kremową zupę pomidorową
Składniki na 4 porcje:
puszka pomidorów
łyżeczka koncentratu pomidorowego
3 większe ziemniaki
2 ząbki czosnku
łyżka oliwy z oliwek
łyżeczka suszonej bazylii
pół łyżeczki wędzonej papryki
sól, pieprz
natka pietruszki
śmietana 18% i świeża bazylia do dekoracji
Jak przygotować kremową zupę pomidorową?
Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę. W garnku z grubym dnem podsmaż na oliwie posiekany czosnek. Dodaj ziemniaki, paprykę wędzoną, bazylię, pieprz, sól i smaż przez kilka minut.
Do ziemniaków dodaj puszkę pomidorów, przecier, zalej 2 litrami wody i gotuj na wolnym ogniu, aż ziemniaki zmiękną. Całość zblenduj, dopraw solą, pieprzem i oprósz posiekaną natką pietruszki. Możesz również udekorować krem kleksem śmietany i świeżą bazylią.
Smacznego.