Smaczna i prosta zapiekanka z cukinii i kurczaka. Tani pomysł na pyszny obiad
Zapiekanka z cukinią jest znakomitym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Danie przygotowuje się szybko, a zachwyca smakiem i syci na długo. Składniki nie zrujnują portfela i są dostępne w każdym sklepie. Koniecznie spróbujecie — szybko zniknie z talerzy.
Szybki i tani obiad w postaci zapiekanki spodoba się każdemu. Tym razem proponujemy prostą kombinację z cukinią i kurczakiem. Doprawione ziołami prowansalskimi składniki doskonale komponują się z aromatycznym serem żółtym i lekką masą śmietanowo-jajeczną Całość smakuje obłędnie i jest prosta w przygotowaniu. Skusicie się?
Przepis na smaczną zapiekankę z cukinią i kurczakiem
Składniki:
2 średnie cukinie
1 podwójna pierś kurczaka
1 duża cebula
2 jaja
250 ml śmietany 30%
200 g tartego sera żółtego
1 kg pomidorków koktajlowych
olej rzepakowy do smażenia
1-2 łyżeczki ziół prowansalskich
sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić zapiekankę z cukinią i kurczakiem? Tani obiad jest na wyciągnięcie ręki
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Kurczaka oczyszczamy i kroimy w kostkę. Mięso oprószamy solą i pieprzem. Cebule obieramy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy porcję oleju i smażymy ją do czasu, aż się zeszkli. Wtedy wrzucamy kurczaka.
Gdy się podsmaży, zestawiamy naczynie z ognia. Cukinię myjemy, kroimy ją w plasterki i układamy w posmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Posypujemy połową porcji ziół prowansalskich i odrobiną pieprzu, a następnie układamy na niej zawartość patelni.
Jajka łączymy ze śmietaną, doprawiamy solą, pierzem i ziołami. Masę wylewamy na warzywa z kurczakiem, po czym wierzch pokrywamy tartym serem i układamy w niej przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Pieczemy 25-30 minut. Zapiekankę z cukinią i kurczakiem podajemy na ciepło z ziemniakami w formie purée. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na dania z cukinią. W tym artykule zdradzamy jak zrobić z niej pyszne łódeczki z mięsem mielonym. Ten natomiast zawiera sprawdzony przepis na doskonałe bezmięsne leczo.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Letnie gołąbki według przepisu Tomasza Strzelczyka. Wychodzą cudownie soczyste
Lane kluski do gulaszów i zup. Wystarczy poznać 1 sekret, a zawsze będą smakować obłędnie