Przesiej mąkę i wrzuć ją do wrzącej wody. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Ilu składników potrzeba, by przygotować coś pysznego? Dużo mniej, niż można by się spodziewać. Czasem najprostsze receptury są najlepsze, czego doskonałym przykładem jest poniższy przepis. Nie wierzysz? Czytaj dalej i przekonaj się sama.
Wystarczy mąka i woda
Wyśmienite potrawy nie muszą być skomplikowane. Tak właśnie jest w przypadku przepisu, który prezentujemy poniżej. Pyszne placuszki, które z niego powstaną, możesz wykorzystać w kuchni na rozmaite sposoby.
Placki z mąki i wody mogą być świetną alternatywą dla pieczywa. Będą też idealną samodzielną przekąską, podaną np. z ulubionym sosem. Wymieszaj mąkę z 2 prostymi składnikami i wrzuć do wrzącej wody. Wszystkie niezbędne składniki masz najpewniej w kuchni, koniecznie więc wypróbuj ten sposób.
Weź z kuchennej szafki i wlej do pralki. Pranie będzie czyste i świeże, jak nigdy wcześniejPrzepis na przysmak z mąki i wody
Przygotowanie prostych placuszków jest w zasięgu każdego kucharza. Prosty przepis nada się dla wszystkich, bez względu na poziom umiejętności kulinarnych. Podobną recepturę znajdziesz w serwisie YouTube na kanale AZIZA GOTOVIT. To właśnie stamtąd pochodzą niektóre użyte przez nas zdjęcia.
Składniki:
- 300 g mąki + mąka do podsypania
- 650 ml wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- olej do smażenia
Placuszki z mąki i wody- przepis krok po kroku
Przygotowanie placuszków zacznij od przesiania mąki. Następnie dodaj o niej mąkę i cukier. Składniki wymieszaj.
Na głęboką patelnię wlej 650 ml wody. Doprowadź do wrzenia. Do wrzątku wsyp stopniowo mieszankę z mąki, soli i cukru. Zgaś płomień i mieszaj składniki do uzyskania jednolitej masy.
Masę przełóż do miski. Podsyp mąką i dalej wyrabiaj dłońmi zwilżonymi olejem. Uzyskane ciasto powinno być elastyczne, gładkie i nie powinno kleić się do rąk.
Z gotowego ciasta uformuj walec. Podziel go na 6 równych części. W każdej uformuj kulkę, a następnie rozwałkuj ją na cienki placek.
Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Smaż na nim placki z obu stron, aż do uzyskania złocistego koloru. Na koniec odsącz je z nadmiaru tłuszczu i podawaj w ulubionymi dodatkami.
Sprawdź także sposób na skórki pomarańczy oraz poznaj tę przydatna poradę dotyczącą masła.