Przepis na to ciasto bez pieczenia pokazała mi koleżanka. Wciąż nie mogę uwierzyć, że jest aż tak proste
Jeśli jesteś łasuchem, to z pewnością będzie smakować ci to ciasto bez pieczenia. Smakołyk pełen jest orzechów i kakao. Wygląda efektownie dzięki dwóm rodzajom polew po prostu rozpływa się w ustach. Polecam przepis na ciasto, które zrobisz bez użycia piekarnika.
Ciasto bez pieczenia, czyli efektowny smakołyk
Pieczenie ciast nie zawsze się udaje. Czasem wypiek ma zakalec lub nie wyrasta. Jednak warto przyrządzać domowe smakołyki. Jak je robić, by wyszły i cieszyły smakiem? Korzystam z przepisu na pyszne ciasto bez pieczenia.
Prezentuje się znakomicie i pełne jest herbatników oraz orzechów. Polewa biała i czekoladowa wyglądają też niezwykle efektownie i sprawiają, że każdy chętnie sięgnie po kawałek tego ciasta bez pieczenia. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Lieblingsdesserts. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Kroję pomidory, cebulę i kładę je na schab. Rodzina woli to danie od klasycznych kotletów, robi się samoJak zrobić ciasto bez pieczenia?
Składniki:
- ½ litra mleka
- 150 g cukru
- 80 g kakao
- 200 g masła
- 400 g herbatników
- 100 g orzechów włoskich
- skórka z pomarańczy
- 70 g orzeszków ziemnych
- 100 czekolady
- 25 ml oleju
- 100 g białej czekolady
Przygotowanie ciasta bez pieczenia zacznij od wlania mleka do garnka, wsypania cukru i dodania skórki z pomarańczy. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy kakao, mało i gotujemy 10 minut, cały czas mieszając.
Następnie rozdrabniamy herbatniki, siekamy orzechy i przekładamy je do miski. Wlewamy masę kakaową i dokładnie mieszamy składniki. Rozkładamy pergamin na stole, wykładamy na niego masę i nadajemy jej podłużny kształt. Zawijamy w pergamin, a gdy masa przestygnie, wkładamy ją na 2 godziny do lodówki.
Okazały deser zachwyci smakiem
Po upływie tego czasu ciasto wyjmujemy z lodówki, zdejmujemy pergamin, ale nakładamy paski, dzięki którym nałożymy polewę z białej i ciemnej czekolady. Czekoladę ciemną roztapiamy, a orzeszki prażymy na patelni. Pokruszone ciasteczka dodajemy do roztopionej czekolady i mieszamy.
Taką polewę nakładamy na ciasto w miejsca, gdzie nie ma pasków. Następnie paski zdejmujemy i robimy polewę z białej czekolady. Do roztopionej czekolady, wsypujemy ciasteczka, mieszamy i dekorujemy ciasto. Wkładamy na 30 minut do lodówki, a po tym czasie ciasto możemy już podawać. Pisaliśmy o przepisie na bigos z nietypowym składnikiem. Radziliśmy, jak zrobić frytki z przepisu Roberta Makłowicza.
Źródło: YouTube/@lieblingsdesserts
Zdjęcia: YouTube/@lieblingsdesserts