Krokiety wigilijne - najlepszy przepis
Krokiety z grzybami to pyszna, bezmięsna potrawa, idealna na wigilijną kolację. Wytrawne naleśniki z farszem z grzybów leśnych w chrupiącej, złocistej panierce posmakują każdemu. Poznaj przepis na krokiety wigilijne.
Krokiety to doskonałe, wytrawne danie na święta i większe uroczystości. Krokiety z aromatycznym farszem z kilku rodzajów leśnych grzybów smakują wybornie i są doskonałą potrawą również na Wigilię.
Przed smażeniem naleśników przygotuj farsz, aby zdążył dobrze ostygnąć przed zawijaniem. Zawijanie krokietów jest proste, jednak wymaga odpowiedniej techniki. W tym artykule dowiesz się, jak zawinąć krokiety, aby nie pękały i nie rozleciały się podczas smażenia.
Na kolację wigilijną przygotuj również przepyszne paszteciki z kapustą, żurawiną i suszonymi grzybami, doskonale pasują do barszczu czerwonego.
Przepis na krokiety wigilijne
Składniki na ciasto:
szklanka mąki pszennej
szklanka mleka
jajko
łyżka oleju
szczypta cukru
sól, pieprz
Składniki na farsz:
600 g leśnych grzybów
duża cebula
sól, pieprz
2 łyżki oliwy
Składniki na panierkę:
bułka tarta
olej do smażenia
2 jajka
sól, pieprz
Jak przygotować krokiety wigilijne?
Na początku przygotuj farsz: grzyby umyj, oczyść i pokrój na małe kawałki, na patelni podgrzej oliwię i zeszklij na niej posiekaną cebulkę, dodaj grzyby, oprósz solą, pieprzem i smaż, aż grzyby będą miękkie. Odstaw do przestudzenia.
Przygotuj ciasto na krokiety: wszystkie składniki na ciasto zmiksuj w misce i wykładaj po chochli na rozgrzaną patelnię z olejem roślinnym, smaż chwilę z każdej strony, aby otrzymać zarumienione naleśniki.
Przygotuj składniki na panierkę: wbij jajka na głęboki talerz i roztrzep je widelcem oprósz solą, pieprzem i ponownie wymieszaj, na drugi talerz wsyp bułkę tartą. Na każdy naleśnik wyłóż farsz, zawiń, obtocz kolejno w jajku i bułce i smaż na rozgrzanym oleju na rumiany kolor.