Krokiety z pieczarkami i serem
Krokiety z pieczarkami i serem to proste danie na ciepło zarówno na obiad, kolację, jak i święta lub większe uroczystości. Wytrawne ciasto naleśnikowe z aromatycznym farszem i złocistą skórką doskonale łączy się z domowym barszczem z buraków. Poznaj przepis na wyśmienite krokiety z pieczarkami i serem.
Krokiety z pieczarkami i serem nie są trudnym i czasochłonnym daniem. Wystarczy, że podsmażysz pieczarki, dodasz ser i całość zawiniesz w naleśniki z domowego ciasta, a następnie usmażysz w panierce. Krokiety są delikatne w smaku, a ciasto naleśnikowe w złocistej panierce wprost rozpływa się w ustach.
Do krokietów z pieczarkami i serem przygotuj również barszcz czerwony, który doskonale komponuje się z krokietami, smażonymi pierogami i uszkami z farszem. Pieczarki podsmażone na maśle z cebulką i pietruszką są bardzo aromatyczne i wyraźne w smaku, ser natomiast dobrze łączy farsz z całym ciastem.
Krokiety przygotujesz na wiele sposobów. Koniecznie wypróbuj również lekkie i pożywne krokiety z soczewicą.
Przepis na krokiety z pieczarkami i serem
Składniki na ciasto na 12-13 sztuk:
350 ml mleka
350 ml wody
500 g mąki
2 jajka
szczypta soli
2 łyżki oleju
Składniki na farsz:
500 g pieczarek
cebula czerwona
200 g startego żółtego sera
sól, pieprz
posiekana natka pietruszki
łyżka masła
Dodatkowo:
3 jajka
bułka tarta do panierowania
Jak zrobić krokiety z pieczarkami i serem?
Na maśle podsmaż pieczarki z posiekaną natką pietruszki, dopraw je solą i pieprzem, odstaw do przestygnięcia.
Przygotuj ciasto: mleko wymieszaj z mąką, wodą, dodaj olej, jajka, sól i miksuj do uzyskania gęstego ciasta, następnie smaż jak naleśniki, aby otrzymać cienkie placki.
Na środek każdego placka wyłóż farsz z pieczarek, oprósz serem i zawiń, aby uzyskać formę krokietów, następnie obtocz kolejno w jajku i bułce tartej i smaż na oleju do uzyskania złocistej panierki.
Smacznego.