Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Krokiety z pieczarkami Magdy Gessler - sprawdzony przepis
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 01.03.2022 01:00

Krokiety z pieczarkami Magdy Gessler - sprawdzony przepis

Krokiety z pieczarkami Magdy Gessler
canva/arfo

Krokiety z pieczarkami Magdy Gessler to pomysł na wyjątkowe danie dla wszystkich. Krokiety są świetnym pomysłem na imprezę, spotkane w większym gronie, a także na zwykły obiad. Naleśniki w panierce z pieczarkowym farszem z pietruszką, cebulką i żółtym serem rozpływają się w ustach. Sprawdź, jak zrobić krokiety z pieczarkami Magdy Gessler.

Krokiety to tradycyjne już danie, które przygotowujemy głównie na święta i większe uroczystości. Krokiety robię jednak znacznie częściej, ponieważ uwielbiam ich smak, a kiedy ugotuję do nich również barszcz czerwony, mogłabym je jeść codziennie.

Przed zawijaniem naleśników, wykładam farsz z pieczarek i obsypuję go startym serem, dzięki czemu farsz lepiej przykleja się do ciasta. Roztopiony ser w połączeniu z grzybami i lekkimi naleśnikami smakuje wyśmienicie.

Zawinięte krokiety obtaczam w jajku i bułce tartej i smażę na złoty kolor, dzięki czemu skórka jest złota, chrupiąca, a środek wypełniają grzyby i ciągnący się ser. Przepis na krokiety z pieczarkami Magdy Gessler jest prosty, szybki, a danie zawsze wychodzi perfekcyjnie.

Jeśli szukasz pomysłu na pyszny, bezmięsny obiad- tu poznasz przepis na wyśmienite pierogi z serem feta, siekaną miętą i pietruszką, czyli tradycyjne pierogi w nieco innej odsłonie.

Przepis na krokiety z pieczarkami Magdy Gessler

Składniki na naleśniki:

  • 400 g mąki pszennej

  • 350 ml mleka

  • łyżeczka oleju roślinnego

  • 350 ml wody gazowanej

  • szczypta soli

  • 2 jajka M

Składniki na farsz do krokietów:

  • 500 g pieczarek

  • duża cebula lub 2 mniejsze

  • 100 g sera żółtego

  • jajko M

  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • sól, pieprz

  • łyżka masła

Dodatkowo:

  • olej roślinny do smażenia

  • jajko

  • bułka tarta do panierki

Jak zrobić krokiety z pieczarkami Magdy Gessler?

Na początku zrób farsz: posiekaj drobno cebulę, pokrój pieczarki na mniejsze kawałki, zetrzyj na tarce ser. Na maśle zeszklij cebulę, następnie dodaj pieczarki, oprósz je solą, pieprzem i smaż przez chwilę. Do grzybów dodaj posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj, smaż, aż woda z grzybów wyparuje, następnie dopraw do smaku, odstaw do przestygnięcia.

Zrób naleśniki: jajka utrzyj z mlekiem, wodą gazowaną, solą, olejem, następnie dodawaj stopniowo mąkę i miksuj do połączenia się wszystkich składników. Masa musi być lejąca, ale nie za rzadka, w razie potrzeby dodaj więcej mąki lub mleka.

Na patelni rozgrzej olej roślinny, wykładaj po chochli ciasta i rozprowadź na całej patelni, żeby powstały cienkie naleśniki, smaż je kilka minut z każdej strony na złoty kolor, przełóż na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu.

Smażenie naleśników do krokietów

Źródło zdjęcia: canva/SilviaJansen Na środek każdego naleśnika wyłóż farsz z pieczarek, oprósz startym serem i zawiń- najpierw górę i dół, później do boków i zrób rulon, żeby farsz nie wyleciał podczas smażenia. Krokiety obtocz kolejno w roztrzepanym jajku i bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor, smacznego.