Strzelczyk pokazał wszystkim swój patent na krokiety. Nie trzeba ich nawet zawijać
Dla Tomasza Strzelczyka liczy się przede wszystkim smak. Jego podstawowe kryterium z całą pewnością spełniają pyszne krokiety bez zawijania. Ziemniaczano-pieczarkowe paluchy zachwycają chrupiącą warstwą wierzchnią i kremowym wnętrzem. Takie krokiety są idealnym sposobem na smakowity obiad.
Do krokietów bez zawijania Tomasza Strzelczyka (którego powyższe zdjęcie pochodzi z serwisu YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA) wystarczy kilka prostych składników. Zapewne niektóre z nich masz już w swojej kuchni. Przepisy znanego kucharza dzięki swej prostocie urzekają internautów. Koniecznie do nich dołącz i przygotuj krokiety bez zawijania już dziś.
Przepis na krokiety bez zawijania Tomasza Strzelczyka
Składniki:
1 kg ugotowanych ziemniaków
350 g pieczarek
1 cebula
1 jajko
1 ząbek czosnku
3-4 łyżki mąki pszennej
masło
olej
duża szczypta tymianku
sól, pieprz do smaku
bułka tarta do obtoczenia
Chrupiące krokiety bez zawijania według Tomasza Strzelczyka krok po kroku
Pieczarki do krokietów bez zawijania oczyść i zetrzyj na grubych oczkach tarki. W międzyczasie zacznij powoli rozgrzewać patelnię. Wlej na nią odrobinę oleju, dodaj 1 łyżkę masła i kiedy tłuszcz się rozgrzeje, wrzuć starte pieczarki. Podsmażaj je przez kilka minut, aż odparuje cała woda z grzybów.
Cebulę do krokietów zawijanych Tomasza Strzelczyka pokrój w kostkę. Do odparowanych porządnie pieczarek dodaj kolejną porcję masła, a następnie posiekaną cebulę. Na koniec do smażących się warzyw zetrzyj również ząbek czosnku. Całość przypraw tymiankiem, solą i świeżo mielonym pieprzem i podsmażaj jeszcze przez kilka minut.
Ugotowane w osolonej wodzie i przestudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę lub rozgnieć je za pomocą tłuczka. Dodaj do nich zrumienioną zawartość patelni. Przemieszaj składniki na krokiety bez zawijania, a następnie wbij do nich jajko, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj całość. Z powstałej masy na podsypanym mąką blacie formuj niewielkie paluchy.
Krokiety bez zawijania Tomasza Strzelczyka obtocz równomiernie w bułce tartej. Smaż na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor. Po zdjęciu z patelni smakowite paluchy gotowe są do podania. Prosty obiad z ziemniaków to nie pierwszyzna dla Tomasza Strzelczyka. Kucharz zna również smakowity sposób na filet z kurczaka.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
W żadnej restauracji nie serwują tak pysznej surówki. Zrobisz ją w mgnieniu oka z 2 warzyw
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA