Kultowy przepis Magdy Gessler na kotlety mielone. Klasyka w najlepszym wydaniu
Kotlety mielone są klasycznym daniem obiadowym. Z przepisem Magdy Gessler ich przygotowanie będzie bardzo proste. Idealną konsystencję i lepkość mięsa osiągniemy dzięki odrobinie wody. Prosty dodatek ułatwia późniejsze formowanie mielonych. Koniecznie spróbujcie.
Kotlety mielone powinny być soczyste i pełne smaku. Po wyjątkowych przepisach na ten rarytas z majonezem czy śmietana wracamy do klasyki. Receptura Magdy Gessler nie przewiduje żadnych nietypowych dodatków, a mimo to kotlety wychodzą apetyczne i z pewnością spodobają się waszej rodzinie. Skusicie się?
Przepis na doskonałe mielone według Magdy Gessler
Składniki:
500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
25 g masła
1 średnia cebula
2 łyżki zimnej wody
1 jajo
1 bułka kajzerka
mleko
bułka tarta
olej rzepakowy
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kajzerkę zanurzamy w mleku i pozostawiamy ją do czasu, aż zmięknie. Bułkę odciskamy z nadmiaru płynu i mielimy w maszynce do mięsa. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy.
Na patelni topimy masło i szklimy na nim warzywo. Odstawiamy je do wystudzenia. Mięso mielone umieszczamy w misce, a następnie łączymy je z bułką, chłodną cebulą i jajkiem. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
Zwilżonymi dłońmi formujemy kulki, które następnie spłaszczamy. Kotlety mielone panierujemy je w bułce tartej.
Smażymy je na dobrze rozgrzanym oleju i przy średniej mocy palnika po około 5 minut z każdej strony. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Wybornie smakują z ziemniakami z wody i mizerią. Smacznego.
Wskazówka: Aby danie było lżejsze, do podsmażenia cebuli również możecie użyć oleju. Smak kotletów jednak będzie nieco inny.
Źródło zdjęcia: canva/Oksana Chaun Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Najlepszy przepis na udka z kurczaka bez pieczenia. Sekretem jest egzotyczny sos
Ukryte funkcje w zwykłych piekarnikach. Są niezwykle przydatne
Jak zrobić miękkie ciasto na pierogi? Sekretem jest temperatura wody
Źródło: pysznosci