Kurczak na chrupko - przepis krok po kroku
Kurczak na chrupko, czyli kurczak po tajlandzku w złocistej panierce panko jest doskonałym pomysłem na orientalny i pyszny obiad. Mięso podane z warzywami z woka w aromatycznym, gęstym sosie na bazie sosu sojowego i octu ryżowego przeniesie Cię w kulinarną podróż po Dalekim Wschodzie. Poznaj przepis na kurczaka na chrupko z woka.
Aby danie było jak najbardziej aromatyczne, kurczaka zamarynuj dzień przed przygotowaniem i wstaw do lodówki na całą noc. Mięso otulone imbirem, pieprzem i sosem sojowym na drugi dzień będzie smakować doskonale. Do smażenia niezbędny jest wok lub głęboka patelnia z grubym dnem, ponieważ warzywa przygotowywane są zgodnie z azjatycką metodą smażenia, czyli stir-fry.
Produkty, takie jak panierka panko, ocet ryżowy i sos sojowy bez problemu kupisz w większym markecie lub sklepach z kuchniami świata. Panierka panko jest panierką stosowaną w kuchniach azjatyckich do przygotowywania mięsa, warzyw i owoców morza w tempurze. Panko, w przeciwieństwie do klasycznej bułki tartej, absorbuje znacznie mniej tłuszczu, dlatego też dania są lżejsze i mniej kaloryczne.
Jeśli również jesteś miłośnikiem orientalnej kuchni- tu poznasz przepis na makaron stir-fry z kurczakiem, marchewką i brokułem w aromatycznym sosie.
Przepis na kurczaka na chrupko
Składniki na 4 porcje:
400 g piersi z kurczaka
łyżka imbiru mielonego
3 ząbki czosnku
łyżka sosu sojowego
300 g panierki panko
4 jajka
pół łyżeczki pieprzu
olej do smażenia
Dodatkowo:
cebula
2 ząbki czosnku
marchewka
papryka
cukinia
łyżeczka imbiru mielonego
4 łyżki cukru
4 łyżki sosu sojowego
3 łyżki octu
100 ml wody
łyżka mąki kukurydzianej
ryż basmati lub jaśminowy
Jak przygotować kurczaka na chrupko?
Mięso umyj, oczyść, pokrój na małe kawałki i zamarynuj w imbirze, czosnku przeciśniętym przez praskę, sosie sojowym i pieprzu. Wstaw do lodówki na całą noc.
Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu. Cebulę i czosnek pokrój w słupki i podsmaż w woku na oleju, dodaj pokrojoną w słupki marchewkę, cukinię, paprykę, dopraw imbirem, pieprzem i smaż na mocnym ogniu przez 4 minuty. Warzywa przełóż na talerz z ręcznikiem papierowym, aby oddały nadmiar tłuszczu.
Przygotuj kurczaka panko: w głębokim talerzu roztrzep jajka, do drugiego talerza wsyp panierkę panko. Kurczaka obtocz kolejno w jajku, panierce, jajku panierce i smaż w dużej ilości rozgrzanego oleju przez 4 minuty, przełóż na talerz z ręcznikiem papierowym.
Przygotuj sos: mąkę rozpuść w 100 ml wody. W woku rozpuść cukier z octem i sosem sojowym, dodaj warzywa i podsmaż przez chwilę, następnie dodaj mąkę i mieszaj do uzyskania gęstego sosu.
Na talerz wyłóż ugotowany ryż, kurczaka i polej warzywami w aromatycznym sosie.
Smacznego.