Kurczak w sosie orzechowym - wychodzi za każdym razem
Kurczak w sosie orzechowym to świetny pomysł na pyszne, orientalne danie, którego musisz spróbować. Połączenie wielu smaków sprawia, że kurczak w sosie orzechowym jest wyjątkową potrawą. Słodkie mango, orzechowe masło, słony sos sojowy i ostra papryczka chili uzupełnione są kwaśną limonką i razem tworzą doskonałą fuzję smaków. Sprawdź, jak przygotować kurczaka w sosie orzechowym, który wychodzi za każdym razem.
Masło orzechowe jest bardzo popularnym dodatkiem do deserów, naleśników, owsianek. W kuchni azjatyckiej natomiast używane jest przede wszystkim do przygotowania kurczaka z makaronem, ryżem lub satay. Masło orzechowe nadaje wyjątkowego, mocnego, charakterystycznego smaku, który w daniu przełamany jest mango, chili, sosem sojowym i limonką.
Kurczaka w sosie orzechowym zwykle podaję z ryżem jaśminowym, a dla spotęgowania smaków całą potrawę posypuję szczypiorkiem i pokruszonymi orzeszkami ziemnymi. Do przygotowania dania możesz wykorzystać również makaron ryżowy lub podać kurczaka samodzielnie.
Jeśli również jesteś miłośnikiem orientalnej kuchni-tu znajdziesz doskonały przepis na stir-fry z wołowiną i makaronem ryżowym na bazie orzechów, sosu sojowego i limonki.
Przepis na kurczaka w sosie orzechowym
Składniki na 4 porcje:
500 g polędwiczek z kurczaka
dojrzałe mango
2 torebki ryżu jaśminowego
3 łyżki sosu sojowego
po pół łyżeczki pieprzu i ostrej papryki
3 łyżki oleju
szczypiorek
garść orzechów ziemnych
Składniki na sos orzechowy:
szklanka bulionu
pół papryczki chili
200 g masła orzechowego
2 ząbki czosnku
2 łyżki sosu sojowego
sok z limonki
Jak przygotować kurczaka w sosie orzechowym?
Polędwiczki umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Mango obierz ze skóry, wyjmij pestkę i również pokrój w drobną kostkę. Przygotuj marynatę: do miseczki wlej 3 łyżki sosu sojowego, olej, pieprz i ostrą paprykę, wymieszaj. Obtocz kurczaka w marynacie i wstaw do lodówki na 20 minut. Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu.
Przygotuj sos: czosnek przeciśnij przez praskę, papryczkę obierz, wydrąż pestki i drobno posiekaj. Do większej miski wlej bulion, dodaj masło orzechowe, czosnek, chili, 2 łyżki sosu sojowego, sok z limonki i dokładnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim kawałki kurczaka, następnie dodaj mango, wymieszaj i smaż jeszcze kilka minut. Wlej sos i gotuj, aż całość zgęstnieje. W razie potrzeby dopraw do smaku solą i pieprzem.
Na talerzu nałóż kolejno ryż, kurczaka w sosie orzechowym, posyp posiekanym szczypiorkiem i orzechami ziemnymi.
Smacznego.