Kurczak po seczuańsku - nietypowy pomysł na obiad w orientalnym stylu
Kurczak po seczuańsku jest doskonałym pomysłem na obiad w stylu kuchni Dalekiego Wschodu. Kurczak smażony z warzywami, gęstym sosem na bazie sosu sojowego i cukru, oprószony sezamem i szczypiorkiem smakuje genialnie. Poznaj przepis na kurczaka po seczuańsku.
Kurczak po seczuańsku to tradycyjne danie kuchni chińskiej. Danie jest smażone, następnie duszone w gęstym sosie, dzięki czemu wszystkie składniki są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku
Danie przygotuj z ryżem jaśminowym, który świetnie komponuje się z całą potrawą. Kurczaka po seczuańsku przygotujesz zarówno w woku, jak i na patelni z grubym dnem. Przed przygotowywaniem dania pokrój wszystkie warzywa, abyś mógł kontrolować stopień smażenia.
Jeśli również jesteś miłośnikiem kuchni azjatyckiej- tu znajdziesz przepis na doskonały makaron z sosem sojowym, sezamem i szczypiorkiem.
Przepis na kurczaka po seczuańsku
Składniki na 4 porcje:
400 g piersi z kurczaka
czerwona papryka
mały brokuł
posiekany szczypiorek
zielona papryka
marchewka
3 ząbki czosnku
3 łyżki sosu sojowego
łyżka brązowego cukru
łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta chili i imbiru mielonego
sezam do posypania dania
olej do smażenia
ryż jaśminowy
Jak przygotować kurczaka po seczuańsku?
Kurczaka umyj, osusz i pokrój na małe kawałki, następnie zalej łyżką sosu sojowego, szczyptą imbiru, chili i dokładnie wymieszaj. Wstaw do lodówki na czas przygotowania warzyw. Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Brokuł podziel na malutkie różyczki, marchewkę, papryki, czosnek i cebulę pokrój w słupki, posiekaj szczypiorek.
Na patelni z grubym dnem rozgrzej olej, dodaj czosnek, cebulę i podsmaż przez chwilę, następnie dodaj kurczaka i smaż przez kilka minut, dodaj warzywa, wymieszaj.
Na osobnej patelni podsmaż cukier z sosem sojowym i wlej do dania, ponownie wymieszaj, wlej 125 ml wody i duś pod przykryciem przez 10 minut.
Mąkę zahartuj w odrobinie zimnej wody. Pod koniec gotowania wlej na patelnię mąkę i mieszaj do uzyskania gęstego sosu. Całość oprósz sezamem i posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego.