Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kurczak w sosie śmietanowo- koperkowym - prosty pomysł na szybki obiad
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 09.11.2021 01:00

Kurczak w sosie śmietanowo- koperkowym - prosty pomysł na szybki obiad

Kurczak w sosie śmietanowo koperkowym
canva/Sebalos

Kurczak w sosie śmietanowo- koperkowym jest doskonałym pomysłem na szybki, tani i wyjątkowo smaczny obiad. Polędwiczki są bardzo delikatne, soczyste, a otulone gęstym, aromatycznym sosem wprost rozpływają się w ustach. Poznaj przepis na kurczaka w sosie śmietanowo- koperkowym, idealnego do ziemniaków i makaronu.

Kurczak w sosie śmietanowo- koperkowym jest wyśmienitą bazą na obiad. Wystarczy, że ugotujesz swój ulubiony makaron, ryż, kaszę czy ziemniaki, a otrzymasz pełnowartościowe i bardzo pożywne danie. Z całym daniem świetnie komponuje się również delikatna surówka z kapusty pekińskiej. Kurczaka w sosie śmietanowo- koperkowym przygotujesz w pół godziny, a efekt zaskoczy wszystkich domowników.

Koperek jest ziołem, które wzmacnia smak sosów, zup, przetworów. Jest niezwykle aromatyczny i zdrowy, ponieważ działa rozkurczowo i przeciwzapalnie na cały układ pokarmowy. Koperek nadaje daniom wyjątkowego smaku, połączony z delikatną śmietanką i mięsem jest wprost genialny.

Kurczak z koperkiem smakuje równie dobrze, gdy przygotujesz z nich pyszną sałatkę. Tu poznasz przepis na sałatkę z wędzonego kurczaka. Prosta i pyszna.

Przepis na kurczaka w sosie śmietanowo- koperkowym

Składniki na 3-4 porcje:

  • 500 g polędwiczek z kurczaka

  • średnia cebula

  • 5 ząbków czosnku

  • 2 łyżki posiekanego koperku

  • 3 łyżki śmietany 18% do zup i sosów

  • oliwa z oliwek

  • sól, pieprz

Jak przygotować kurczaka w sosie śmietanowo- koperkowym?

Polędwiczki umyj, oczyść, pokrój na mniejsze kawałki i oprósz solą i pieprzem.

Na oliwie zeszklij posiekaną cebulkę i ząbki czosnku, następnie dodaj mięso i smaż przez kilka minut. Śmietanę zahartuj w 2-3 łyżkach zimnej wody, wlej na patelnię, dodaj koperek, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu, aż śmietana zgęstnieje. Dopraw do smaku solą i pieprzem.