Kurczak z warzywami na patelnię
Pieczony kurczak z warzywami na patelnię to świetny i szybki pomysł na rodzinny obiad, nawet w bardzo zabiegany dzień. Do przygotowania dania wystarczy mięso, gotowa mieszanka warzyw i przyprawy, które z pewnością masz w domu. Poznaj przepis na soczystego kurczaka z warzywami na patelnię.
Kurczak z warzywami zawsze smakuje doskonale. Jeśli nie masz czasu na długie przygotowywanie dania, upiecz mięso z gotową mieszanką warzyw na patelnię. Kurczak doprawiony jest specjalną przyprawą, dzięki czemu zyskuje zioło-czosnkowy smak i jest bardzo aromatyczny i delikatny.
Gotową mieszankę warzyw rozmroź zanim upieczesz całe danie, ponieważ miękkie warzywa lepiej najdą aromatem ziół prowansalskich i będą dobrze doprawione. Całe danie najpierw piecz pod folią aluminiową, aby kurczak się nie wysuszył, następnie zdejmij ją pod sam koniec pieczenia, aby mięso i warzywa nabrały ładnego koloru.
Przygotuj również pałki z kurczaka z ziemniakami w doskonałej marynacie. Danie z pewnością posmakuje wszystkim domownikom.
Przepis na kurczaka z warzywami
Składniki na 4 porcje:
500 g piersi z kurczaka
450 g gotowej mieszanki warzyw na patelnię
łyżeczka ziół prowansalskich
dwie łyżeczki przyprawy do kurczaka
oliwa
pieprz, sól
Jak zrobić kurczaka z warzywami na patelnię?
Kurczaka umyj, pokrój i obtocz w przyprawie do kurczaka i wstaw do lodówki na czas rozmrażania warzyw na patelnię.
Blachę lub naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą, wyłóż mięso, dodaj warzywa, całość dopraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, skrop oliwą, przykryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Po 30 minutach zdejmij folię i piecz przez kolejne 15 minut.
Smacznego.