Smakosze.pl
Kurczak z warzywami w sosie śmietanowym

canva/nadianb

Kurczak z warzywami w sosie śmietanowym

28 Września 2021

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Kurczak z warzywami w sosie śmietanowym to pomysł na szybkie, jednogarnkowe danie dla całej rodziny, które przygotujesz w kilkanaście minut. Danie jest bardzo smaczne, doskonale zbilansowane i aromatyczne. Koniecznie musisz spróbować.

Kurczak z warzywami w sosie śmietanowym może być samodzielnym, dobrze zbilansowanym daniem. Zawiera białko, węglowodany i jest bombą witaminową. Jeśli chcesz przygotować danie w wersji light, możesz zrezygnować ze śmietany. Kurczaka możesz podać wyłącznie z warzywami z patelni lub z makaronem, ryżem, gotowanymi ziemniakami. Każda wersja smakuje doskonale.

Do przygotowania kurczaka z warzywami wykorzystaj gotową mieszankę warzyw, w której znajdziesz między innymi marchewkę, groszek, paprykę, cebulkę, kukurydzę. Zrezygnuj z mieszanki z ziemniakami, ponieważ podczas gotowania zrobi się z nich mało apetyczna papka. Ziemniaki podaj ugotowane osobno.

Jeśli szukasz inspiracji na pyszne i szybkie danie z kurczaka w sosie śmietanowym - tu znajdziesz przepis na makaron ze szpinakiem i szafranem, które z pewnością podbije Twoje serce.

Przepis na kurczaka z warzywami w sosie śmietanowym

Składniki na 2-4 porcje:

  • 3/4 kg piersi z kurczaka

  • opakowanie mrożonych warzyw na patelnię z przyprawą (450 g)

  • 2 ząbki czosnku

  • natka pietruszki

  • szklanka śmietany do sosów 18%

  • 100 g sera pleśniowego

  • 3 łyżki oleju

  • sól, pieprz

Jak przygotować kurczaka z warzywami w sosie śmietanowym?

Kurczaka umyj, obierz, pokrój na mniejsze kawałki, oprósz solą i pieprzem i usmaż. Gotowe mięso przełóż na ręcznik papieru, aby oddał nadmiar tłuszczu.

Przygotuj warzywa: posiekany czosnek podsmaż na maśle, aż się zarumieni. Dodaj opakowanie mrożonych warzyw na patelnię i gotuj, aż staną się al dente. Dodaj przyprawę dołączoną do opakowania, wymieszaj gotuj przez kilka minut. Ser pleśniowy pokrój w drobną kostkę, dodaj do warzyw, dodaj kurczaka i całość zalej śmietaną. Gotuj, mieszając, aż ser się rozpuści a śmietana zredukuje. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.

Smacznego.

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Ciasteczka maślane od Ani Starmach

Przepisy

Kruche ciasteczka maślane od Ani Starmach

Czytaj więcej >
Kogel-mogel

Przepisy

Przepis na kogel-mogel jak za dawnych lat

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Przepis na ekspresową surówkę z selera, marchewki i jabłka

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na wegetariańską zupę ogórkową

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszny sos śliwkowy do mięsa - zdradzamy najlepszy przepis

Czytaj więcej >
Pierogi ruskie z niecodziennym dodatkiem

Przepisy

Obłędne pierogi ruskie z dodatkiem żółtego sera

Czytaj więcej >