Smakosze.pl
Leczo z boczniakami

canva/JackF

Kuroń połączył uwielbiane warzywa Polaków. Jego przepis na leczo nie ma sobie równych

19 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Jakub Kuroń połączył uwielbiane warzywa Polaków, czyli paprykę, cebulę i cukinię. W wyniku tego powstało pyszne leczo. Przepis na nie nie ma sobie równych, bo kucharz dorzuca też do niego kiełbasę i mięso z kurczaka. Możecie więc wybrać swoją wersję, dodając do niej mięso lub nie.

Leczo pochodzi z kuchni węgierskiej i występuje w wielu wersjach. Niektóre są typowo warzywne, inne mają dodatek kiełbasy, boczku, a nawet mięsa drobiowego. W sumie każda opcja jest bardzo smaczna i pożywna. Doskonała na obiad i kolację, na ciepło i na zimno, do odgrzewania i do słoików.

Ania Starmach, makaron z pulpetami

Ania Starmach robi pyszny makaron z pulpetami. Prosty patent na pyszny obiad

CZYTAJ DALEJ

Przepis Kuronia na leczo

Składniki:

  • mięso z dwóch udek kurczaka

  • ok. 20 dag cienkiej kiełbasy

  • olej

  • 2 cebule

  • 1 łyżka słodkiej mielonej papryki

  • 3 kolorowe papryki

  • 2 cukinie

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 listki laurowe

  • 3-4 ziarna ziela angielskiego

  • 500 ml przecieru pomidorowego

  • sól, pieprz

Przygotowanie lecza z mięsem z kurczaka i kiełbasą

Mięso kurczaka opłucz, osusz, pokrój w kostkę. Oprósz przyprawami, obsmaż na patelni z olejem, przełóż na talerz. Na pozostałym na patelni tłuszczu zrumień pokrojoną w talarki kiełbasę. Również przełóż ją na talerz.

Cebule obierz, pokrój w piórka. Paprykę umyj, oczyść, pokrój w dużą kostkę lub w paski. Cukinie umyj, pokrój w dużą kostkę. Ząbki czosnku obierz, posiekaj.

W garnku na oleju podsmaż najpierw cebulę. Gdy będzie już miękka, oprósz ją mieloną papryką i całość chwilę podsmaż. Dodaj paprykę i cukinię, a także czosnek. Chwilę podsmaż.

Do warzyw dodaj ziele, listki laurowe, podsmażone mięso i kiełbasę oraz przecier pomidorowy, trochę soli, pieprzu i ok. 3/4 szklanki wody.

Całość zagotuj, a potem zmniejsz ogień i duś ok. 20 minut. Leczo dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z pieczywem lub ryżem.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na leczo siostry Anieli, a także na leczo Roberta Makłowicza.

smażenie kiełbasy

canva/Esin Deniz


Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuron

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Zachwycająca surówka z cukinii

Przepisy

Zachwycająca surówka z cukinii. Dodatek do obiadu, który pokocha każdy

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyjątkowa sałatka na zimę z buraków i cukinii. Największy przysmak wśród przetworów

Czytaj więcej >
kotlety schabowe z czosnkiem

Przepisy

Planujesz smażyć dziś kotlety schabowe? Wzbogać ich smak aromatycznym dodatkiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Chrupiące nuggetsy jak z McDonalds. Prosty przepis na uwielbiane danie

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza surówka z pomidorów. Idealnie sprawdzi się na grilla i letni obiad

Czytaj więcej >
Zupa kalafiorowa Karola Okrasy - nietypowy składnik

Przepisy

Niebywałe, co Okrasa dodaje do zupy kalafiorowej. Aż trudno uwierzyć, dodatki robią wrażenie

Czytaj więcej >