Kuroń połączył uwielbiane warzywa Polaków. Jego przepis na leczo nie ma sobie równych
Jakub Kuroń połączył uwielbiane warzywa Polaków, czyli paprykę, cebulę i cukinię. W wyniku tego powstało pyszne leczo. Przepis na nie nie ma sobie równych, bo kucharz dorzuca też do niego kiełbasę i mięso z kurczaka. Możecie więc wybrać swoją wersję, dodając do niej mięso lub nie.
Leczo pochodzi z kuchni węgierskiej i występuje w wielu wersjach. Niektóre są typowo warzywne, inne mają dodatek kiełbasy, boczku, a nawet mięsa drobiowego. W sumie każda opcja jest bardzo smaczna i pożywna. Doskonała na obiad i kolację, na ciepło i na zimno, do odgrzewania i do słoików.
Przepis Kuronia na leczo
Składniki:
mięso z dwóch udek kurczaka
ok. 20 dag cienkiej kiełbasy
olej
2 cebule
1 łyżka słodkiej mielonej papryki
3 kolorowe papryki
2 cukinie
3 ząbki czosnku
2 listki laurowe
3-4 ziarna ziela angielskiego
500 ml przecieru pomidorowego
sól, pieprz
Przygotowanie lecza z mięsem z kurczaka i kiełbasą
Mięso kurczaka opłucz, osusz, pokrój w kostkę. Oprósz przyprawami, obsmaż na patelni z olejem, przełóż na talerz. Na pozostałym na patelni tłuszczu zrumień pokrojoną w talarki kiełbasę. Również przełóż ją na talerz.
Cebule obierz, pokrój w piórka. Paprykę umyj, oczyść, pokrój w dużą kostkę lub w paski. Cukinie umyj, pokrój w dużą kostkę. Ząbki czosnku obierz, posiekaj.
W garnku na oleju podsmaż najpierw cebulę. Gdy będzie już miękka, oprósz ją mieloną papryką i całość chwilę podsmaż. Dodaj paprykę i cukinię, a także czosnek. Chwilę podsmaż.
Do warzyw dodaj ziele, listki laurowe, podsmażone mięso i kiełbasę oraz przecier pomidorowy, trochę soli, pieprzu i ok. 3/4 szklanki wody.
Całość zagotuj, a potem zmniejsz ogień i duś ok. 20 minut. Leczo dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z pieczywem lub ryżem.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na leczo siostry Anieli, a także na leczo Roberta Makłowicza.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak zrobić ogórki małosolne bez zalewy? Mamy najlepszy patent
Zaskakujący przepis na kiszoną kalarepę. Zdetronizuje ogórki i cukinię
Zapomnij o makaronie i ziemniakach. Inny dodatek do rosołu wzniesie jego smak na wyżyny
Źródło: kuron