Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przestałem smażyć na patelni i piec w piekarniku. Teraz faworki robię tylko tak
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 24.02.2025 17:32

Przestałem smażyć na patelni i piec w piekarniku. Teraz faworki robię tylko tak

Pyszne faworki posypane cukrem pudrem
Fot. Canva/czarny_bez

Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami. Już niedługo ludzie w całej Polsce będą zajadać się słodkimi pysznościami. Na stołach będą królować prawdopodobnie przede wszystkim pączki i faworki, a cukiernie będą przepełnione różnymi przysmakami. Aby uniknąć kolejek, warto przygotować coś samodzielnie w domu. Dlatego przedstawiamy Wam przepis na pyszne faworki, których nie trzeba ani piec w piekarniku, ani smażyć na patelni. 

Jaka jest historia powstania faworków?

Historia powstania faworków jest bardzo ciekawa i zadziwiająca. Spodziewaliście się tego, że taki przysmak mógł nigdy nie istnieć, ponieważ powstał przez przypadek? Tak właśnie było. Wiele lat temu młody cukiernik poprzez nieuwagę upuścił pasek ciasta na gorący olej. Pasek ten utworzył warkocz. Młody pracownik na tyle się przestraszył, że aby uniknąć kary, posypał wytwór cukrem. Po tym wszystkim faworka spróbował starszy cukiernik, któremu bardzo zasmakował dobrze nam dzisiaj znany smakołyk

Dzięki temu powstały znane na cały nasz kraj faworki, które cieszą się niesamowitą sympatią wśród ludzi i są bardzo popularne, szczególnie w czasie Tłustego Czwartku

Przepyszne faworki udekorowane cukrem pudrem
Fot. Shutterstock/PawelKacperek
Zamówił bigos w schronisku w górach. Takiej ceny się nie spodziewał

Faworki bez smażenia

Faworki zrobione przy użyciu air fryera to świetny pomysł. Frytkownica beztłuszczowa świetnie się spisze i z pewnością powstaną pyszne smakołyki. Do ich przygotowania będziemy potrzebować następujących składników. 

Składniki:

  • 125 g masła
  • 125 g śmietany 18%
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • szczypta soli
  • olej

Dalsza część tekstu pod filmem

Jak przygotować pyszne i niskokaloryczne faworki?

Zdecydowaną zaletą faworków z air fryera jest to, że mają mało kalorii, więc jeśli ktoś nawet w Tłusty Czwartek przejmuje się dietą, powinien przygotować takie smakołyki.

W pierwszej kolejności do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier puder i sól. Dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy pokrojone na kawałki masło, a także śmietanę. Wyrabiamy dokładnie i starannie ciasto. 

Kiedy ciasto zostanie przez nas zagniecione, to rozwałkowujemy je na cienki placek o grubości około 1-2 mm. W kolejnym kroku wykrawamy pasku o długości mniej więcej 8-10 cm. W każdym z tych pasków na środku robimy małe nacięcie, po czym jeden koniec przekładamy przez środek, uzyskując dzięki temu charakterystyczny kształt warkocza. 

Surowe faworki gotowe do usmażenia
Fot. Shutterstock/PawelKacperek

Tak uformowane faworki przekładamy do air fryera. Możemy je również lekko posmarować olejem, aby były bardziej chrupiące, ale nie jest to konieczne. 

Faworki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 8 minut. Po upływie 4 minut odwracamy je na drugą stronę, żeby mogły się delikatnie zarumienić na całej powierzchni. 

Po wyjęciu z air fryera odstawiamy nasze smakołyki do ostygnięcia

Tak przygotowane faworki posypujemy cukrem pudrem

Smakowite faworki posypane cukrem pudrem
Fot. Shutterstock/wjarek

Sprawdź przepis na pyszną surówkę z ogórków kiszonych. Zobacz, jaki jest najgorszy rodzaj kawy