Wołowina po azjatycku z makaronem ryżowym
Wołowina po azjatycku z makaronem ryżowym to wyśmienite danie z woka, które przygotujesz w kilka minut. Chrupiące warzywa i delikatne mięso w aromatycznym sosie z makaronem, sezamem i szczypiorkiem to jedno z tradycyjnych dań azjatyckiej kuchni. Sprawdź, jak zrobić wołowinę po azjatycku z makaronem ryżowym.
Wołowina po azjatycku to jedno z tradycyjnych dań, serwowanych w każdym barze, restauracji i na ulicznych targach w azjatyckich miastach. Wołowina przygotowywana w woku z warzywami i aromatycznymi przyprawami jest delikatna, miękka i jednocześnie chrupiąca, jest idealna.
Danie w stylu street food możesz również przygotować samodzielnie, potrzebujesz jedynie woka lub glębokiej, żeliwnej patelni z grubym dnem. Sekretem chrupiących składników dań z woka jest krótki czas smażenia w bardzo wysokiej temperaturze i na małej ilości oleju. Zwykła patelnia przypali nam więc całą potrawę.
Wołowina po azjatycku ma złożony smak- danie jest pikantne, słone, z wyczuwalną słodyczą i kwaskowatością, jaką daje sok z limonki, to właśnie łączenie wielu smaków w jednym daniu sprawiło, że dania azjatyckie stały się tak popularne i lubiane na całym świecie.
Przygotuj równie pyszny posiłek w azjatyckim stylu- tu poznasz przepis na ekspresowy ryż smażony z dodatkami, jest idealny na lunch i kolację. W tym artykule natomiast dowiesz się, jak zrobić stir- fry z wołowiną i orzechami.
Przepis na wołowinę po azjatycku z makaronem ryżowym
Składniki na 3-4 porcje:
400 g rostbefu lub innej wołowiny bez kości
100 g zielonej fasolki szparagowej mrożonej
papryka czerwona spiczasta
pół papryczki chili
15 g suszonych grzybów mun
100 g różyczek brokuła (może być mrożony)
marchewka
3 cebule dymki
2 ząbki czosnku
3 cm imbiru
5 łyżek sosu sojowego
łyżeczka cukru brązowego
sok z połowy limonki
2-3 łyżki oleju roślinnego
makaron ryżowy
szczypiorek
sezam
Jak zrobić wołowinę po azjatycku z makaronem ryżowym?
Wołowinę wyjmij z lodówki 30 minut przed przygotowywania dania, aby się zagrzała. Grzyby mun zalej zimną wodą i odstaw również na 30 minut, żeby zmiękły, następnie odcedź.
Imbir i czosnek zetrzyj na tarce, posiekaj cebulki, marchewkę i paprykę pokrój w słupki. Przygotuj fasolkę, różyczki borkuła i wszystkie składniki. Papryczkę chili przekrój, wyjmij pestki i drobno posiekaj. Posiekaj również szczypiorek.
Ugotuj makaron ryżowy według instrukcji na opakowaniu, odcedź i odstaw. Wołowinę pokrój w cienkie paski, w woku lub na głębokiej patelni rozgrzej olej i podsmaż mięso 2-3 minuty, przełóż na talerz.
Do woka wrzuć imbir, czosnek, cebulki dymki i papryczkę chili, smaż 2 minuty, aż zaczną pachnieć. Dodaj marchewkę, paprykę, grzyby mun, fasolkę i smaż 7-8 minut na średnim ogniu.
Źródło zdjęcia: canva/blueorangestudio Do warzyw dodaj sos sojowy, sok z limonki, cukier, wlej 1/4 szklanki wody i duś przez chwilę, następnie dodaj brokuły, wołowinę i gotuj jeszcze 5 minut, po czym włóż makaron ryżowy, dokładnie wymieszaj i podsmaż. Całość oprósz posiekanym szczypiorkiem i sezamem.