Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Łatwy przepis na łazanki z kapustą i grzybami. Najlepsze wigilijne danie z patelni

Łatwy przepis na łazanki z kapustą i grzybami. Najlepsze wigilijne danie z patelni

Łazanki z kapustą i grzybami
Screen z kanału YouTube Menu Dorotki

Łazanki z kapustą i grzybami z pewnością pojawią się na niejednym wigilijnym stole. Pyszne i aromatyczne danie można przygotować również na patelni. Wystarczy wcześniej ugotować makaron i zmiękczyć grzyby. Spróbujecie?

Pyszne łazanki z dodatkiem kapusty kiszonej i grzybów zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarczy, że wcześniej namoczycie grzyby i ugotujecie makaron. Danie łatwo też zrobicie, jeśli macie w planach przygotowanie kapusty z grzybami.

Mając jednak te dwa produktu ugotowane, wystarczy już tylko przesmażyć wszystko razem z kapustą i można zajadać. Efekt będzie tak dobry, jak na zdjęciu z kanału Menu Dorotki, gdzie znajdziecie podobny przepis. Bliscy zachwycą się tym daniem.

Przepis na wyborne łazanki z kapustą i grzybami

Składniki:

  • 50 g suszonych grzybów

  • 500 g kapusty kiszonej

  • 250 g makaronu łazanki

  • sól i pieprz do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

  • woda

Jak zrobić łazanki z kapustą i grzybami? Przepis jest bardzo prosty

Przygotowanie dania zaczynamy na kilkanaście godzin przed planowanym podaniem. Wtedy zalewamy suszone grzyby ciepłą wodą i odstawiamy, by zmiękły. Następnie gotujemy je w tej samej wodzie.

W międzyczasie gotujemy również łazanki według instrukcji na opakowaniu. Kapustę kiszoną odsączamy z zalewy, szatkujemy i podsmażamy na patelni, podlewając ją wodą z gotowania grzybów.

Gdy znacznie zmięknie, dodajemy pokrojone grzyby i całość dusimy ok. 10 minut. Potem dodajemy łazanki i mieszając, smażymy jeszcze 5 minut.

Na naszej stronie znajdziecie również przepisy na inne wigilijne przysmaki. Polecamy słodką wersję pierogów z dodatkiem maku. Być może też skusi Was nietypowy bigos z suszoną morelą.

Łazanki z kapustą i grzybami są pyszne
canva/alle12

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: