Smakosze.pl
Surówka z białej kapusty

canva/phuonghoangthuy

Lekka surówka weselna z białej kapusty i niezwykłego składnika niespodzianki

20 Listopada 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Dobra surówka jest nieocenionym dodatkiem do każdego obiadu - dzięki niej danie nabiera świeżości, a także chrupkości. Poniższa propozycja jest klasyczną weselną surówką, która sporządzona jest jednak z niecodziennym składnikiem. Mowa o kiwi, które dzięki dużej soczystości oraz kwaśności podkreśla smak kapusty.

Surówka z białej kapusty przygotowywana jest dosłownie na całym świecie, a najbardziej znanym rodzajem jest klasyczny colesław, który świetnie komponuje się szczególnie z potrawami mięsnymi. Tym razem w recepturze znajduje się również kiwi, które jest przepysznym wyborem.

Taką surówkę często podaje się przy okazji wesel i innych uroczystych obiadów oraz kolacji. Prezentuje się nader apetycznie, a każdy, kto nałoży sobie jedną porcję, natychmiast prosi o dokładkę. Zamiast soku z cytryny możesz użyć octu jabłkowego, odpowiednio zmniejszając jego proporcje o połowę.

Przepis na surówkę z białej kapusty i kiwi

Składniki:

  • 1 kapusta biała

  • 2 puszki ananasa

  • sok z 1 cytryny

  • 250 ml jogurtu

  • sól

  • pieprz

  • 2 kiwi

Zacznij od oderwania z kapusty wierzchnich, brzydkich liści, a resztę opłucz dokładnie pod bieżącą wodą. Poszatkuj kapustę w drobne paski nożem lub mandoliną do warzyw. Posyp kapustę solą i odstaw ją na 15 minut. Odsącz z nadmiaru wody i przełóż ją do innej czystej miski.

Por

Hitowa surówka z pora. Składnik niespodzianka zaskoczy każdego

CZYTAJ DALEJ

Kapustę skrop sokiem z cytryny oraz 8 łyżkami syropu po ananasie z puszki. Dokładnie wymieszaj całość. Ananasa odsącz z reszty zalewy, pokrój w drobną kostkę i dodaj do kapusty. Ponownie całość dobrze wymieszaj.

Surówkę dopraw świeżo mielonym pieprzem. Zalej ją jogurtem i ponownie zamieszaj. Wstaw ją do lodówki na 30 minut. Podając ozdób ją plasterkami kiwi. Podawaj schłodzoną do swoich ulubionych potraw. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić charakterystyczną surówkę z kiszonych ogórków. Ten tekst wyjawia przepis na surówkę z czerwonej kapusty.

Projekt bez tytułu - 2021-11-20T204300.316

Źródło zdjęcia: canva/Olga Kriger

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Uszka wigilijne Magdy Gessler

Przepisy

Najlepsze na świecie uszka wigilijne według samej Magdy Gessler

Czytaj więcej >

Przepisy

Pieczone kotlety z kalafiora - idealne na zdrowy obiad

Czytaj więcej >
Karp wigilijny Roberta Makłowicza

Przepisy

Nieziemsko pyszny karp wigilijny według Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >
Lepienie pierogów z bezglutenowego ciasta będzie łatwe

Przepisy

Genialne ciasto na pierogi bez grama mąki pszennej

Czytaj więcej >
Surówka zimowa teściowej — specjał z czerwonej kapusty

Przepisy

Chrupiąca i soczysta zimowa surówka teściowej

Czytaj więcej >

Przepisy

Lekka zupa kalafiorowa bez mięsa

Czytaj więcej >