Lekka surówka weselna z białej kapusty i niezwykłego składnika niespodzianki
Dobra surówka jest nieocenionym dodatkiem do każdego obiadu - dzięki niej danie nabiera świeżości, a także chrupkości. Poniższa propozycja jest klasyczną weselną surówką, która sporządzona jest jednak z niecodziennym składnikiem. Mowa o kiwi, które dzięki dużej soczystości oraz kwaśności podkreśla smak kapusty.
Surówka z białej kapusty przygotowywana jest dosłownie na całym świecie, a najbardziej znanym rodzajem jest klasyczny colesław, który świetnie komponuje się szczególnie z potrawami mięsnymi. Tym razem w recepturze znajduje się również kiwi, które jest przepysznym wyborem.
Taką surówkę często podaje się przy okazji wesel i innych uroczystych obiadów oraz kolacji. Prezentuje się nader apetycznie, a każdy, kto nałoży sobie jedną porcję, natychmiast prosi o dokładkę. Zamiast soku z cytryny możesz użyć octu jabłkowego, odpowiednio zmniejszając jego proporcje o połowę.
Przepis na surówkę z białej kapusty i kiwi
Składniki:
1 kapusta biała
2 puszki ananasa
sok z 1 cytryny
250 ml jogurtu
sól
pieprz
2 kiwi
Zacznij od oderwania z kapusty wierzchnich, brzydkich liści, a resztę opłucz dokładnie pod bieżącą wodą. Poszatkuj kapustę w drobne paski nożem lub mandoliną do warzyw. Posyp kapustę solą i odstaw ją na 15 minut. Odsącz z nadmiaru wody i przełóż ją do innej czystej miski.
Kapustę skrop sokiem z cytryny oraz 8 łyżkami syropu po ananasie z puszki. Dokładnie wymieszaj całość. Ananasa odsącz z reszty zalewy, pokrój w drobną kostkę i dodaj do kapusty. Ponownie całość dobrze wymieszaj.
Surówkę dopraw świeżo mielonym pieprzem. Zalej ją jogurtem i ponownie zamieszaj. Wstaw ją do lodówki na 30 minut. Podając ozdób ją plasterkami kiwi. Podawaj schłodzoną do swoich ulubionych potraw. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić charakterystyczną surówkę z kiszonych ogórków. Ten tekst wyjawia przepis na surówkę z czerwonej kapusty.
Źródło zdjęcia: canva/Olga Kriger
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Przepis na bajecznie pyszne placki ziemniaczane z majonezem. Wyjdą delikatne i chrupiące
Szybka, tania i rozgrzewająca zupa fasolowa na maśle. Mięso będzie zbędne
Babcina receptura na kopytka bez dodatku jajek - wyjdą miękkie jak
Źródło: beszamel.se.pl Zapraszamy na nasz Instagram