Lekkie jak chmurka ciasto z borówkami. Największy hit sezonu
Macie ochotę na coś słodkiego? Możecie przygotować lekkie jak chmurka ciasto z borówkami. Ten największy hit sezonu robi się bardzo prosto i szybko. Trzeba tylko zmiksować kilka składników, dodać do nich borówki, posypać kruszonką i upiec. Pewnie już zjedlibyście kawałek tego łakocia?
Ciasta ucierane czy też miksowane są najłatwiejsze do zrobienia. Zwłaszcza jeśli nie trzeba do nich dodawać oddzielnie ubitej piany z białek. I właśnie takie ciasto przygotujemy dzisiaj. Dodamy do niego też sezonowe, pyszne owoce, a mianowicie borówki. Wypiek będzie apetyczny i niezwykle smaczny. W sam raz na deser czy podwieczorek.
Przepis na ciasto z borówkami
Składniki:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
400 g jogurtu naturalnego
1/2 szklanki oleju
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szklanki borówek amerykańskich
na kruszonkę:
3 łyżki masła
2 łyżki cukru
3 łyżki mąki
Przygotowanie ciasta z borówkami i kruszonką
Borówki opłucz, dokładnie osącz, oprósz mąką. Z podanych składników przygotuj kruszonkę. Wstaw ją do lodówki.
Jajka krótko zmiksuj z cukrem. Dodaj jogurt i olej, chwilę wymieszaj. Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, krótko wymieszaj.
Średniej wielkości blachę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto. Posyp borówkami i kruszonką.
Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 50 minut. Pod koniec pieczenia sprawdź suchym patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone. Jeśli patyczek będzie wilgotny, wydłuż nieco czas pieczenia. Na naszej stronie znajdziesz też przepis na ciasto na maślance z owocami oraz recepturę na ciasto drożdżowe z owocami.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Sycące i ekspresowe kotlety leniwe z piekarnika przyciągają same pochwały. Prościej się nie da
Prosty i efektowny pomysł na pieczarki z patelni. Wychodzą aromatyczne i chrupiące
Dlaczego warto dodać sok z cytryny podczas gotowania kalafiora? Korzyści są ogromne
Źródło: kwestiasmaku