Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Lekkie jak chmurka ciasto z borówkami. Największy hit sezonu
Renata Materlińska
Renata Materlińska 31.07.2022 20:08

Lekkie jak chmurka ciasto z borówkami. Największy hit sezonu

ciasto z borówkami
canva/chas53

Macie ochotę na coś słodkiego? Możecie przygotować lekkie jak chmurka ciasto z borówkami. Ten największy hit sezonu robi się bardzo prosto i szybko. Trzeba tylko zmiksować kilka składników, dodać do nich borówki, posypać kruszonką i upiec. Pewnie już zjedlibyście kawałek tego łakocia?

Ciasta ucierane czy też miksowane są najłatwiejsze do zrobienia. Zwłaszcza jeśli nie trzeba do nich dodawać oddzielnie ubitej piany z białek. I właśnie takie ciasto przygotujemy dzisiaj. Dodamy do niego też sezonowe, pyszne owoce, a mianowicie borówki. Wypiek będzie apetyczny i niezwykle smaczny. W sam raz na deser czy podwieczorek.

Przepis na ciasto z borówkami

Składniki:

  • 4 jajka

  • 3/4 szklanki cukru

  • 400 g jogurtu naturalnego

  • 1/2 szklanki oleju

  • 3 szklanki mąki

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1,5 szklanki borówek amerykańskich

na kruszonkę:

  • 3 łyżki masła

  • 2 łyżki cukru

  • 3 łyżki mąki

Przygotowanie ciasta z borówkami i kruszonką

Borówki opłucz, dokładnie osącz, oprósz mąką. Z podanych składników przygotuj kruszonkę. Wstaw ją do lodówki.

Jajka krótko zmiksuj z cukrem. Dodaj jogurt i olej, chwilę wymieszaj. Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, krótko wymieszaj.

Średniej wielkości blachę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto. Posyp borówkami i kruszonką.

Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 50 minut. Pod koniec pieczenia sprawdź suchym patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone. Jeśli patyczek będzie wilgotny, wydłuż nieco czas pieczenia. Na naszej stronie znajdziesz też przepis na ciasto na maślance z owocami oraz recepturę na ciasto drożdżowe z owocami.

borówki amerykańskie
canva/CGissemann

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku