Kuroń robi ogórki małosolne bez kamionki i słoika. Cudowny i niewiarygodnie szybki patent
Sprawdźcie, jak Jasiek Kuroń robi ogórki małosolne bez kamionki i słoika. Ma na nie inny, c cudowny patent. Jest nim torebka strunowa. Dzięki niej nastawione ogórki zajmują mało miejsca i nie trzeba się martwić, że wykipi zalewa. Tych ogórków nie zalewa się bowiem solanką.
Ogórki małosolne są typowym, sezonowym przysmakiem. Są chrupiące i pyszne i trudno ich sobie odmówić. A ich przygotowanie jest naprawdę proste, choć można to zrobić na kilka sposobów.
By nastawić klasyczne ogórki małosolne, ogórki układa się w słoiku lub kamionce, dodaje przyprawy i całość zalewa się solanką. Jednak Jasiek Kuroń proponuje przygotować małosolne na sucho, w torebce strunowej. Taką kiszonkę możecie nastawić nawet na wakacjach.
Przepis Kuronia na ogórki małosolne
Składniki:
50 dag małych ogórków
kawałek świeżego chrzanu
5 ząbków czosnku
4 listki laurowe
1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
1 łyżeczka gorczycy
2 liście chrzanu
gałązka kopru z nasionami
sól
torebka strunowa
Przygotowanie ogórków małosolnych
Ogórki umyj, osusz, odkrój końcówki, by przyspieszyć ich kiszenie. Ząbki czosnku obierz, pokrój w plasterki. Chrzan obierz, też pokrój w plasterki.
Do torebki strunowej włóż ogórki, dodaj czubatą łyżeczkę soli, a także chrzan, czosnek, listki laurowe, ziarna pieprzu i gorczycy oraz liście chrzanu i koper.
Torebkę szczelnie zamknij i całość wstrząśnij, by składniki równomiernie się w niej rozłożyły. Zamkniętą torebkę włóż na 20 godzin do lodówki.
W czasie, gdy ogórki leżą w lodówce 2-3 razy je przemieszaj lub przynajmniej odwróć torebkę, tak by ogórki równomiernie przeszły przyprawami.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na idealną zalewę do ogórków małosolnych, a także na surówkę z ogórków małosolnych.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane? Zdradzamy najlepszy przepis
Przepis na racuchy drożdżowe z truskawkami. Puszysty przysmak o smaku lata
Ile czasu gotować kukurydzę? Przez 1 błąd ziarna będą twarde i łykowate
Źródło: TikTok/jasiek_kuron_gotuje