Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Świąteczny przysmak w doskonałej cenie w Biedronce. Zdradzamy, jak go przyrządzić
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 17.12.2022 19:35

Świąteczny przysmak w doskonałej cenie w Biedronce. Zdradzamy, jak go przyrządzić

łosoś
canva/ac

Pieczony łosoś podany z domowym masłem czosnkowym i cytryną jest bardzo smaczną i elegancką potrawą, która musi znaleźć się na wigilijnym stole. Łosoś jest soczysty i bardzo aromatyczny. Nie wymaga również filetowania. Rybę kupisz teraz w sieci sklepów Biedronka w bardzo atrakcyjnej cenie.

Jeśli jeszcze nie zrobiłaś zakupów na święta, koniecznie wybierz się do Biedronki. Świąteczna oferta promocyjna obowiązuje od 15 grudnia. Znajdziesz w niej między innymi łososia atlantyckiego za jedyne 5,99 zł za 100g. Z tej wyśmienitej i zdrowej ryby przyrządzisz eleganckie danie, które zdetronizuje karpia i śledzie.

Łosoś pieczony jest daniem, które przygotujesz w dosłownie w kilka chwil. Wystarczy, że przyrządzisz domowe masło czosnkowe, a filety obsmażysz na patelni grillowej i wstawisz na kilka minut do piekarnika. Ryba podana z masłem czosnkowym i cząstkami cytryny błyskawicznie zniknie z talerzy.

Karp jest tradycyjną rybą, która wymaga jednak odpowiedniego przygotowania. Rybę należy wypatroszyć, filetować i pozbyć się ości. Musisz ją również moczyć w mleku i soku z cytryny, żeby nie trąciła mułem. Filety z łososia są pozbawione ości i delikatne. Przyrządzisz je błyskawicznie.

Pieczony łosoś na Wigilię zachwyca smakiem

Składniki:

  • 400 g filetu z łososia

  • ząbek czosnku

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • łyżka posiekanego koperku

  • cytryna

  • sól, pieprz

  • pół kostki miękkiego masła

Pieczony łosoś podany z masłem ziołowym. Wyśmienite danie wigilijne przygotujesz błyskawicznie

Miękkie masło przełóż do miseczki. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną zieleninę. Oprósz solą i dokładnie wymieszaj. Z masy uformuj wałek, owiń folią aluminiową i wstaw do zamrażarki na 30 minut.

Kawałki łososia umyj, osusz, oprósz solą i pieprzem. Na grillowej patelni obsmaż rybę z obu stron i przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz około 5 minut.

Łososia wyłóż na półmisek. Na każdym kawałku połóż kawałek masła ziołowego i podaj z cząstkami cytryny, smacznego.

Przygotuj również pierogi wigilijne z kapustą i grzybami. Sekretem smaku jest delikatne i elastyczne ciasto. Do barszczu czerwonego przygotuj kulebiak. Drożdżowe ciasto z aromatycznym farszem jest o wiele smaczniejsze od uszek i pasztecików.

łosoś
canva/gbh007

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: