Łukasz Nowicki wyjawił przepis na żurek. Jego smak zachwyca
Żurek gotowany na żeberkach, boczku i białej kiełbasie jest bardzo pożywnym i smacznym daniem, w sam raz na chłodniejsze pory roku. Łukasz Nowicki żurek przygotowuje na domowym zakwasie, zupa posmakuje wszystkim domownikom.
Żurek na sporej ilości mięsa i domowym zakwasie jest zupą, która zachwyca niepowtarzalnym smakiem i aromatem. Żurek dopraw suszonym majerankiem i zabiel kwaśną śmietaną pod koniec gotowania, a błyskawicznie zniknie z talerzy.
Łukasz Nowicki do żurku dodaje solidną porcję majeranku. Zupę gotuje również na wywarze warzywnym. Przygotowuje również domowy zakwas, dzięki któremu danie smakuje rewelacyjnie. Żurek gotowany na żeberkach, kiełbasie i wędzonym boczku jest jedną z bardziej pożywnych zup.
Żurek możesz ugotować na kupnym zakwasie, jednak ten własnoręcznie przygotowany ma o wiele lepszy smak. Zakwas na żurek przygotujesz z trzech składników: mąki, wody i razowego chleba. Zakwas będzie gotowy po 4- 5 dniach, więc naszykuj go wcześniej.
Przepis na domowy żurek na zakwasie. Takiego jeszcze nie jadłaś
Składniki na zakwas:
2 szklanki ciepłej wody
7 łyżek mąki żytniej
skórka razowego chleba
Składniki na żurek:
1,5 l wywaru warzywnego
300 g wędzonych żeberek
500 g białej kiełbasy
200 g wędzonego boczku
cebula
500 ml zakwasu na żurek
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
2 łyżki majeranku suszonego
4 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz
5 łyżek śmietany 18%
jajka na twardo do podania
Jak ugotować żurek na żeberkach? Łukasz Nowicki zdradził swój przepis
Na początku przygotuj zakwas na żurek. Mąkę wymieszaj z wodą, dodaj skórkę chleba, wlej do słoika, przykryj ściereczką i odstaw na 4- 5 dni.
Przygotuj żurek. Żeberka i boczek włóż do garnka, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, cebulę, czosnek, zalej wywarem i gotuj 30 minut od momentu wrzenia. Dodaj białą kiełbasę, suszony majeranek i gotuj kolejne 20 minut.
Dodaj zakwas, gotuj 10 minut. Po tym czasie żurek zabiel śmietaną i dopraw go do smaku solą i pieprzem. Podawaj z jajkami ugotowanymi na twardo, smacznego.
Ugotuj również wyśmienity barszcz czerwony według przepisu Roberta Makłowicza. Barszcz będzie doskonałym daniem na Wigilię. Pomysł na obiad? Aromatyczna zupa grzybowa od Magdy Gessler, idealna na chłodne dni.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Moczysz suszone grzyby w wodzie? Inny płyn sprawdzi się o wiele lepiej. Potrawy będą aksamitne
Szybkie paluchy z ciasta francuskiego i boczku. Przekąska idealna nie tylko na Mundial
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama