Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Makłowicz zdradził, jaki jest najlepszy majonez. Wybór mógł być tylko jeden
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 25.12.2022 04:00

Makłowicz zdradził, jaki jest najlepszy majonez. Wybór mógł być tylko jeden

maklowicz majonez
Canva / pepmiba , East News / Tricolors

Robert Makłowicz rozstrzygnął odwieczny spór. Znany kucharz i podróżnik nie ma najmniejszych wątpliwości w tej kwestii. Który majonez jest najlepszy ze wszystkich? Oczywiście domowy.

Przyrządzenie domowego majonezu jest niezwykle proste. Zajmuje zaledwie ok. 10 minut. Sałatka jarzynowa z domowym majonezem nie ma sobie równych. Robert Makłowicz nie wyobraża sobie innej metody.

Przepis na najlepszy domowy majonez

Składniki:

  • 3 żółtka

  • 1 i 1/3 szklanki oleju rzepakowego

  • 1 płaska łyżka musztardy

  • 2 łyżeczki octu winnego

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 1/2 łyżeczki cukru pudru

  • świeżo mielony czarny pieprz do smaku

Pyszny domowy majonez krok po kroku

Przygotuj możliwie wysokie naczynie do ucierania majonezu. Wlej do niego 3 żółtka jaj. Następnie dodaj musztardę, ocet, cukier i przyprawy.

Do naczynia ze składnikami na majonez wlej łyżkę oleju. Całość delikatnie wymieszaj ręcznie. Następnie zmiksuj wszystko za pomocą ręcznego blendera, do uzyskania gładkiej i dość gęstej masy.

Nie przerywając mieszania, stopniowo dolewaj do majonezu pozostałą ilość oleju. Blenduj przez kilka minut, aż uzyskasz pożądaną przez siebie konsystencję. Na koniec dopraw sos w razie potrzeby i przełóż go do czystego i suchego słoika. Majonez przechowuj w lodówce nie dłużej, niż 14 dni. Specjalnie dla Was przeprowadziliśmy porównanie kupnych majonezów. Przepisem na swój domowy sos podzieliła się Magda Gessler.

Canva / kuppa_rock
Canva / kuppa_rock

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: onet