Makłowicz zdradził, jaki jest najlepszy majonez. Wybór mógł być tylko jeden
Robert Makłowicz rozstrzygnął odwieczny spór. Znany kucharz i podróżnik nie ma najmniejszych wątpliwości w tej kwestii. Który majonez jest najlepszy ze wszystkich? Oczywiście domowy.
Przyrządzenie domowego majonezu jest niezwykle proste. Zajmuje zaledwie ok. 10 minut. Sałatka jarzynowa z domowym majonezem nie ma sobie równych. Robert Makłowicz nie wyobraża sobie innej metody.
Przepis na najlepszy domowy majonez
Składniki:
3 żółtka
1 i 1/3 szklanki oleju rzepakowego
1 płaska łyżka musztardy
2 łyżeczki octu winnego
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru pudru
świeżo mielony czarny pieprz do smaku
Pyszny domowy majonez krok po kroku
Przygotuj możliwie wysokie naczynie do ucierania majonezu. Wlej do niego 3 żółtka jaj. Następnie dodaj musztardę, ocet, cukier i przyprawy.
Do naczynia ze składnikami na majonez wlej łyżkę oleju. Całość delikatnie wymieszaj ręcznie. Następnie zmiksuj wszystko za pomocą ręcznego blendera, do uzyskania gładkiej i dość gęstej masy.
Nie przerywając mieszania, stopniowo dolewaj do majonezu pozostałą ilość oleju. Blenduj przez kilka minut, aż uzyskasz pożądaną przez siebie konsystencję. Na koniec dopraw sos w razie potrzeby i przełóż go do czystego i suchego słoika. Majonez przechowuj w lodówce nie dłużej, niż 14 dni. Specjalnie dla Was przeprowadziliśmy porównanie kupnych majonezów. Przepisem na swój domowy sos podzieliła się Magda Gessler.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Babcia zawsze dodawała go do wody i piła po Wigilii. Idealny patent na przejedzenie
Został Ci olej po smażeniu karpia? Cudownie, znamy sposób na jego wykorzystanie
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: onet