Mieszam drożdże z ryżem. Ten patent to prawdziwy hit, nie ma opcji, że się nie uda
Chleb można przygotować na wiele sposobów. Wypiek z dodatkiem ryżu jest jednak tak smaczny, jak żaden inny. Warto choć raz go spróbować.
Prosty chleb wykonasz z ryżu i drożdży
Ugotowane ziarno białego ryżu można wykorzystać nie tylko jako dodatek do obiadu. Wymieszane z zaczynem drożdżowym, mąką i tłuszczem przemieni się w znakomitą bazę do kanapek. Chleb z tego przepisu zachwyca od pierwszego kęsa.
Składniki:
- 1 szklanka białego ryżu
- 400 ml wody
- 6 g drożdży instant
- 250 g mąki pszennej
- 100 ml mleka
- 15 ml oleju słonecznikowego
- 10 g cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
Kilka składników wystarczy, aby w domowych warunkach zrobić pyszny chleb. Jak wygląda przygotowanie? Dokładną instrukcję znajdziecie w dalszej części artykułu.
Okrzyknięto go najzdrowszym napojem świata. 3 składniki i zrobisz go w domuJak zrobić pyszny chleb z ryżem? Przepis jest bardzo prosty
Opłukany ryż gotujemy w osolonej wodzie przez kwadrans. Studzimy go. W szklance umieszczamy ciepłe mleko i wsypujemy do niego drożdże, sól oraz cukier. Dobrze rozpuszczamy, po czym wlewamy do letniego ryżu.
Dodajemy przesianą przez sito mąkę pszenną i wlewamy olej słonecznikowy. Zagniatamy ciasto na chleb i wyrabiamy, podsypując mąką w razie potrzeby. Przenosimy do natłuszczonej miski i przykrywamy. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
Gdy już wyrośnie, umieszczamy w wyłożonej papierem do pieczenia formie i czekamy jeszcze na 20 minut. Po tym czasie pieczemy przez około godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Studzimy na kratce, ostrożnie wysuwając bochenek z wyłączonego piekarnika.
Jak podawać chleb z ryżem?
Wypiek idealnie nadaje się do przygotowania kanapek ze wytrawnymi pastami warzywnymi. Jest lekki i ma delikatny smak, więc będą do niego pasowały także owocowe konfitury czy kremami z orzechów np. takie masło.
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na domowe wypieki śniadaniowe. Sprawdźcie jak zrobić słodki bochenek bananowy. Być może spodoba wam się też prosty patent na chleb z siemienia lnianego.