Mleko czy woda? W czym lepiej moczyć bułkę tartą do kotletów mielonych?
Kotlety mielone pojawiają się w menu przeciętnego Polaka kilka razy w miesiącu. Lubimy je za smak i za to, że można je przygotować na wiele sposobów. Jedni dodają do nich jajko, podsmażoną cebulkę, a inni nie. A wiecie, w czym lepiej moczyć bułkę tartą do kotletów mielonych? W mleku czy w wodzie? Rozwiejemy wasze wątpliwości.
Pewnie sposobów na przygotowanie kotletów mielonych jest prawie tyle, co osób je przyrządzających, jednak są też pewne fakty i standardy. Z doświadczenia swojego lub innych wiemy, co warto do nich dodać, a czego lepiej unikać. Podobnie jest z namaczaniem bułki do kotletów.
Mleko czy woda? W czym lepiej moczyć bułkę tartą do kotletów mielonych?
Choć najprościej jest namoczyć bułkę w wodzie, to jednak o wiele lepsze rezultaty daje namoczenie jej w mleku. Kotlety zyskują bowiem większą soczystość i delikatniejszy smak. Zachowują też większą zwartość i nie rozpadają się w czasie smażenia.
Mleko pomaga też zneutralizować charakterystyczny zapach mięsa. Woda zaś, która pozostanie w bułce, może uwydatnić mało atrakcyjny aromat wieprzowiny. Nie zapewnia też mięsnej masie takiej spoistości jak mleko.
Do kotletów mielonych możemy dodać tartą, namoczoną bułkę lub czerstwą kajzerkę. Ta druga ma tę zaletę, że łatwiej odcisnąć z niej nadmiar płynu. Oczywiście pod warunkiem, że bułki nie będziemy moczyć zbyt długo. Dzięki namoczonej bułce kotlety zyskują nie tylko soczystość, ale też puszystość. Po prostu są smaczniejsze.
Na co jeszcze zwrócić uwagę przygotowując mielone?
Duże znaczenie ma rodzaj głównego składnika, a więc mięsa. Na kotlety mielone najlepiej nadaje się wieprzowina. Zawiera bowiem w sobie trochę tłuszczyku, który zwiększa soczystość kotletów. Kotlety z chudego drobiu czy cielęciny niestety często wychodzą zbyt suche.
Do mielonego mięsa warto dodać cebulę. Jedni dodają surową, startą na tarce, drudzy podsmażoną na oleju. Jedna i druga doda kotletom smaku i wyrazistości.
Jajko nie jest obowiązkowym dodatkiem do mięsnej masy, jednak przyprawy już tak. Sól, pieprz, pieprz ziołowy czy majeranek sprawią, że usmażone kotlety będą nie tylko smaczne, ale też lżejsze dla żołądka.
Warto też zwrócić uwagę na prawidłowe smażenie kotletów. Po obtoczeniu ich w mące lub w tartej bułce trzeba położyć je na patelni ze średnio rozgrzanym tłuszczem. Zbyt niska temperatura smażenia nie zapewni im chrupkości, zbyt wysoka spowoduje przypalenie panierki i niedosmażenie się mięsa w środku.
Jeśli chcesz poznać dokładny przepis na kotlety mielone, zajrzyj na naszą stronę. Poznaj też przepis Karola Okrasy na puszyste kotlety mielone.
Źródło zdjęcia: canva/hipokrat
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: newsy.gotujmy