Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Mówią na to „chińskie mięso”. Ma masę białka i obniża cholesterol
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 30.07.2024 13:58

Mówią na to „chińskie mięso”. Ma masę białka i obniża cholesterol

seitan
fot. Canva

Chińskie mięso, mięso buddy, roślinna alternatywa, a dosłownie tłumaczone – coś, co staje się białkiem. Oto tani zamiennik mięsa o niezwykłych właściwościach. Można z łatwością przygotować go w domu.

Seitan, czyli zamiennik mięsa

Dla niektórych wegetarianizm to dieta, dla innych – ideologia. Jedni i drudzy szukają jednak często zamiennika mięsa. Nie ma w tym nic dziwnego – trzeba przyznać, że produkty zwierzęce są niezwykle pełne w smaku i dostarczają niezbędnego człowiekowi białka. Wśród kilku metod, by obyć się bez mięsa w próbach zaspokojenia tych cech, jest też seitan.

Najprościej rzecz ujmując, seitan to gluten wypłukany z przaśnego ciasta, któremu smaku dodajemy, gotując go w warzywnym bulionie. Gotowy produkt jest włóknisty i gąbczasty. Świetnie sprawdza się wszędzie tam, gdzie chcemy naśladować strukturę mięsa – w gulaszach, burgerach czy kotletach.

seitan w miseczce
fot. Canva
Pokrój ziemniaki, upchaj w słoikach i zalej zalewą. Gdy tego spróbujesz, od razu podziękujesz

Chińskie mięso

Seitan, czyli chińskie mięso, to niemal czyste źródło białka – ok. 75 proc. produktu to właśnie ono. W pozostałej części znajdziemy trochę żelaza, witaminy B, tłuszczów i węglowodanów. Oczywiście produkt ten jest zaprzeczeniem diety bezglutenowej. Jest za to świetnym, naukowo potwierdzonym sprzymierzeńcem w odstawianiu mięsa dla osób, które nie mogą się bez niego obyć. Seitan można kupić w sklepach ze zdrową żywnością albo przygotować go samemu w domu według poniższego przepisu:

Składniki

  • 1 kg mąki
  • ½ l wody
  • Bulion warzywny z sosem sojowym (a najlepiej z także chili, czosnkiem i ulubionymi przyprawami)

Jak przygotować w domu seitan

Ciasto z mąki i wody zagniatamy, aż będzie gładkie i jednolite, i odstawiamy na 30 minut, by aktywować gluten. Wypełniamy miskę zimną wodą, zanurzamy w niej ciasto i ugniatamy. Wymieniamy wodę tak długo, aż będzie czysta. Masa powinna nabrać żółtego koloru.

Masę mączną odciskamy dokładnie z wody. Najlepiej przełożyć ją na sitko wyłożone ściereczką tetrową i wykręcić ją. Masę można teraz podzielić – np. na kawałki jak do gulaszu – albo uformować w kotlety czy jak wędlinę.

Ciasto przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Seitan gotujemy na wolnym ogniu przez ok. godzinę. Po tym czasie studzimy. Przechowujemy w lodówce i obrabiamy podobnie jak mięso.

Wypróbuj też przepis na chałwę z nietypowego składnika i sposób na przechowywanie koperku.

pokrojon seitan
fot. Canva