Na czym polega dieta jajeczna?
Przytyłaś po świętach i zastanawiasz się jak szybko zrzucić zbędne kilogramy? Nie zawsze wystarczy lekkie ograniczenie posiłków i większa dawka ruchu. Często wskazana jest dieta, najlepiej prosta i skuteczna. A wiesz, na czym polega dieta jajeczna? Być może ona rozwiąże twój problem.
Wszystkie diety odchudzające mają na celu ograniczenie kaloryczności spożywanych posiłków. Dlatego wykluczają słodycze, tłuszcze, tłuste mięsa i nabiał. Zazwyczaj zalecają jedzenie dobrze zbilansowanych, odchudzonych potraw.
Często jednak będąc na diecie, musimy się trzymać jadłospisu, który wymaga od nas przyrządzania specjalnych potraw. A to dla wielu z nas jest prawdziwym wyzwaniem.
Są jednak monodiety, które nie są zbyt skomplikowane, bo opierają się na jednym produkcie lub grupie produktów. Właśnie do nich należy dieta jajeczna.
Na czym polega dieta jajeczna?
Jak podajemy za serwisem Fitness WP, dieta jajeczna opiera się na spożywaniu jajek gotowanych na twardo. Dietę tę zwykle stosuje się przez 2 tygodnie i można na niej schudnąć 2-5 kg. W diecie tej oprócz jajek dopuszczalne jest spożywanie ryb, chudych mięs, warzyw (z wyjątkiem skrobiowych) i niektórych owoców.
Dieta jajeczna przewiduje zjadanie dziennie 6 jajek ugotowanych na twardo. Zaleca się, by nie gotować ich dłużej niż 10 minut, bo wtedy są najbardziej wartościowe. Co kilka dni można zjeść kawałek gotowanego, pieczonego lub ugotowanego na parze chudego drobiu lub ryby.
Ta niskokaloryczna dieta dziennie nie dostarcza nawet 1000 kcal, dlatego szybko przynosi widoczne efekty. Jak czytamy na portalu Fitness WP, przez 2 tygodnie można na niej zrzucić 2-5 kg. Zdania na temat długości jej trwania są jednak podzielone. Jedni uważają, że powinna trwać 14 dni, lekarze i dietetycy zalecają jednak, by nie trwała dłużej niż tydzień. Przy powrocie do normalnego sposobu odżywiania się, trzeba się liczyć z efektem jo-jo.
Jak działają składniki diety?
Portal Poradnik Zdrowie informuje, że kurze jajka są niskokaloryczne (jedno dostarcza tylko ok. 70 kcal), a przy ty pełne substancji odżywczych. Wśród nich jest pełnowartościowe białko, które poprawia metabolizm i spalanie tłuszczów. Poza tym jajka zawierają wiele witamin i soli mineralnych.
By usprawnić przemianę materii, do diety włącza się warzywa i owoce, które stanowią doskonałe źródło błonnika. Składnik ten nie tylko poprawia perystaltykę jelit, ale też hamuje uczucie głodu.
Będąc na diecie jajecznej powinniśmy pić dziennie nawet 3 l wody mineralnej lub zielonej herbaty. Pomagają one usuwać z organizmu produkty przemiany materii i toksyny.
Przykładowy jadłospis w diecie jajecznej
Śniadanie
2 jajka ugotowane na twardo, pomarańcza
Obiad
2 jajka ugotowane na twardo, sałata lodowa z pomidorem
Kolacja
2 jajka ugotowane na twardo, gruszka
Z naszego serwisu dowiesz się też, dlaczego warto jeść 2 banany dziennie, a także, na co pomaga regularne picie koktajlu z jabłek.
Źródło zdjęcia: canva/fcafotodigital
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: poradnikzdrowie, fitness.wp