Na grilla kładę całego bakłażana. Przepis na pyszną pastę do chleba przywiozłem z wakacji
Prosta pasta z bakłażana to jedno z najlepszych letnich smarowideł do chleba. Jest niezwykle prosta w przygotowaniu i świetnie sprawdzi się w aktywne dni. Można też przyrządzić ją przy okazji grillowania.
Pasta z bakłażana
Nie byłoby kuchni południa i wschodu bez bakłażana. To podłużne, ciemnofioletowe warzywo występuje w dziesiątkach niezwykłych potraw, które napotykamy na wakacjach na Bałkanach, w Turcji czy Grecji. W tym ostatnim kraju bakłażan jest tak nieodłączną częścią kuchni, że można chyba nazwać go narodowym warzywem.
Jedną z najciekawszych postaci warzywa (znanego też pod nazwą oberżyny, psianki podłużnej, gruszki miłosnej i jajka krzewiastego) to pasta, którą można używać jako smarowidła do chleba. Na Bliskim Wschodzie pasta z bakłażana nosi nazwę baba ganoush, ale danie to ma większy zasięg niż jego nazwa. Popularna jest ona także na choćby na Bałkanach.
Wrzuć do masy na placki z cukinii i usmaż. Rodzina będzie błagać o dokładkęBakłażan z grilla
Dlatego też jest zatrzęsienie przepisów na pastę z grillowanego bakłażana i trudno wskazać jeden właściwy. Z całą pewnością warto poeksperymentować zwłaszcza w sierpniu, kiedy przypada szczyt sezonu na bakłażana, a także sezonu grillowego.
Składniki
- 1 bakłażan
- 4 ząbki czosnku
- 5 suszonych pomidorów
- 50 ml oliwy
- 20 ml soku z cytryny
- Mała garść zielonych oliwek
- Kilka liści czosnku niedźwiedziego lub natki pietruszki
- Sól, pieprz
Pasta z pieczonego bakłażana
Bakłażana kładziemy w nie najmocniej rozgrzanej części grilla i opiekamy tak długo, aż skórka będzie w kilku miejscach nadpalona. Czosnek można zawinąć w folię aluminiową i również podpiec na grillu. Można też dodać do pasty surowy albo połączyć jeden z drugim.
Po zdjęciu bakłażana z grilla nakrywamy go, by się zaparzył, a po kwadransie obieramy. Przekrawamy na pół, wyjmujemy łyżką miąższ i przekładamy do miski. Blenderem miksujemy pozostałe składniki. Pod sam koniec miksowania dodajemy bakłażana i przyprawiamy. Mieszamy do osiągnięcia jednolitej masy, ale o niezupełnie gładkiej fakturze. Uzyskaną pastę, doskonałą na chleb, przekładamy do słoika.
Wypróbuj też przepisy na smarowidło czosnkowe i domowy ser z jogurtu.