Kolorowa i soczysta młoda kapustka z boczkiem. Intensywny czerwony kolor uzyskasz po dodaniu 1 składnika
Młoda kapusta z wędzonym boczkiem i dodatkiem soczystych pomidorów to absolutny hit. Danie będzie gotowe błyskawicznie i oczaruje każdego smakosza. Kapusta jest soczysta, kolorowa i przepyszna, jest idealna jako dodatek do obiadu i samodzielna potrawa.
Młoda kapusta z boczkiem jest częstym daniem w mojej kuchni. To szybka potrawa jednogarnkowa, która jest gotowa po około 45 minutach gotowania, a jej smak nie ma sobie równych. Do kapusty dodaję również soczyste, dojrzałe pomidory, dzięki którym całe danie nabiera doskonałego koloru.
Młodą kapustę z boczkiem podaję jako samodzielne danie lub dodatek obiadowy, np. do kotletów schabowych. Kapusta smakuje równie dobrze z młodymi ziemniakami i innymi warzywami sezonowymi. Całe danie doprawiam świeżym koperkiem i suszonymi ziołami.
Do smażenia młodej kapusty wykorzystuję smalec, równie dobrze sprawdzi się olej rzepakowy lub masło klarowane. Wszystkie składniki na początku przesmażam w dużym garnku, następnie zalewam bulionem lub rosołem z poprzedniego dnia i duszę na wolnym ogniu, tak przygotowane danie smakuje każdemu.
Soczysta, młoda kapusta z boczkiem, pomidorami i koperkiem
Składniki na 4 porcje:
pół główki młodej kapusty białej
200 g boczku wędzonego
2 soczyste pomidory
duża cebula czerwona
koperek
1,5 szklanki bulionu mięsnego lub warzywnego
łyżeczka koncentratu pomidorowego
łyżeczka suszonego majeranku
płaska łyżeczka słodkiej papryki mielonej
pół łyżeczki suszonego oregano
sól, pieprz do smaku
łyżka smalcu, masła klarowanego lub oleju roślinnego do smażenia
2 łyżeczki mąki pszennej
Jak przygotować młodą kapustę z boczkiem? Będzie idealnym dodatkiem do obiadu
Na początku poszatkuj kapustę, posiekaj drobno cebulę i pokrój boczek w kostkę. W dużym garnku zeszklij na oleju lub smalcu cebulę, następnie dodaj mięso i smaż przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając.
Do garnka włóż poszatkowaną kapustę, dodaj majeranek, paprykę mieloną, oregano, sól, pieprz i całość smaż kolejne 2- 3 minuty, następnie wlej gorący bulion, wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez około 30 minut, kilkukrotnie przemieszaj w trakcie gotowania.
Gdy kapusta będzie miękka, dodaj obrane ze skóry i pokrojone pomidory, koncentrat i gotuj kolejne 15 minut. Całe danie dopraw do smaku solą, pieprzem i wsyp mąkę, żeby kapustę zagęścić, dokładnie wymieszaj.
Danie solidnie oprósz posiekanym koperkiem i podaj na ciepło. Kapusta z boczkiem jest idealnym dodatkiem np. do kotletów schabowych, kotletów mielonych, golonki, smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Lane kluski do gulaszów i zup. Wystarczy poznać 1 sekret, a zawsze będą smakować obłędnie
Najbardziej kultowy przepis na zapiekanki z serem i pieczarkami. Smak dawnych lat
Źródło: kwestia smaku