Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najłatwiejszy na świecie bananowiec bez pieczenia. Zrobisz go w parę chwil

Najłatwiejszy na świecie bananowiec bez pieczenia. Zrobisz go w parę chwil

Bananowiec bez pieczenia
canva/ola_p

Bananowiec jest znakomity. Prosty deser bez pieczenia wykonany z dojrzałych owoców i galaretek zachwyci nawet wybrednych. Ma przyjemnie kremową konsystencję, jest orzeźwiający i kolorowy. Musicie spróbować.

Jeśli nie wiecie co zrobić z nadmiarem dojrzałych bananów, proste ciasto z galaretkami może wam się spodobać. Przygotowanie deseru nie wymaga pieczenia, a prezentuje się równie efektownie, jak sernik na zimno.

Przepis na znakomity bananowiec

Składniki:

  • 5 dojrzałych bananów

  • 1 żółtko z dużego jaja

  • 6 łyżek cukru pudru

  • 3/4 kostki masła

  • biszkopty

  • 2 opakowania galaretki cytrynowej

  • 1 opakowanie galaretki pomarańczowej

  • 3 szklanki wody

Jak przygotować bananowiec? Ciasto bez pieczenia wykonasz bez trudu

Galaretki cytrynowe rozprowadzamy w 500 ml gorącej wody. Studzimy ją. Dno pokrytej papierem do pieczenia tortownicy wypełniamy biszkoptami. Cztery banany rozdrabniamy przy pomocy widelca na gładką masę.

Ostatnią sztukę kroimy w cienkie plasterki — posłużą do udekorowania ciasta. Żółtko ucieramy z cukrem pudrem i miękkim masłem. Masę łączymy z bananami i cytrynową galaretką.

Przenosimy całość do tortownicy, a następnie przykrytą folią spożywczą formę z deserem wstawiamy do lodówki na godzinę. Gdy przysmak będzie zastygał, w 250 ml wrzątku rozprowadzamy galaretkę pomarańczową.

Studzimy ją, a lekko tężejącą wylewamy na wierzch bananowca, uprzednio dekorując go odłożonymi plasterkami owocu. Ponownie wstawiamy ciasto do lodówki. Gdy galaretka stężeje, bananowiec będzie gotowy do podania.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na ciasta bez pieczenia. Szczególnie polecamy znakomite tiramisu. Być może skusi was też efektowny deser przypominający ser żółty. Jego zrobienie zajmuje zaledwie 5 minut.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: