Najlepsza, kultowa ziemniaczana zapiekanka z przepisu siostry Anastazji
Szukasz pomysłu na szybki i prosty obiad? Może przygotujesz zapiekankę? Dziś polecamy najlepszą, kultową zapiekankę ziemniaczaną z przepisu siostry Anastazji. W tej potrawie nie ma mięsa ani wędliny, ale oczywiście możesz je dodać według własnego uznania.
Zapiekanki mają tę zaletę, że nie ma przy nich dużo pracy i robi się je z prostych składników. Tak naprawdę możemy w nich zestawić składniki, które mamy właśnie pod ręką. Siostra Anastazja proponuje zapiekankę warzywną z pysznym sosem jajeczno-śmietanowym. Będzie ona doskonałą odmianą od klasycznych dań mięsnych.
Najlepsza, kultowa ziemniaczana zapiekanka z przepisu siostry Anastazji
Składniki:
60 dag ziemniaków
1 mały brokuł
pół niedużego kalafiora
2 cebule
masło
6 jajek
natka pietruszki
10 dag żółtego sera
sól, pieprz
Przygotowanie zapiekanki
Ziemniaki obierz, opłucz, ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź, lekko osusz, przestudź, pokrój w plastry.
Brokuł i kalafior oczyść, podziel na różyczki. Wrzuć na osolony wrzątek, ugotuj na półmiękko. Odcedź, przestudź.
Cebule obierz, pokrój w kostkę lub piórka. Zeszkli na maśle. 4 jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek, pokrój w kostkę.
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Układaj w nim na przemian warstwy ziemniaków, kalafiora, brokuła, cebuli, pokrojonych jajek i posiekanej natki pietruszki. Na wierzchu ułóż warstwę ziemniaków.
2 pozostałe jajka rozmieszaj ze śmietaną, dopraw solą i pieprzem. Masą polej warzywa, posyp startym serem. Piecz ok. 25 minut w 180 st. C.
W naszym serwisie znajdziesz też inne przepisy na pyszne zapiekanki. Sprawdź, jak przygotować zapiekankę ziemniaczaną z beszamelem, a także, jak zrobić zapiekankę z ryżu, sera i kiełbasy.
Źródło zdjęcia: canva/margouillatphotos
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: "Wielka Księga Specjałów siostry Anastazji" wyd. Wam