Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najlepsza, kultowa ziemniaczana zapiekanka z przepisu siostry Anastazji
Renata Materlińska
Renata Materlińska 27.02.2022 01:00

Najlepsza, kultowa ziemniaczana zapiekanka z przepisu siostry Anastazji

siostra Anastazja, zapiekanka
kadr z filmiku kanału Wydawnictwo WAM na YouTube, canva/Karisssa

Szukasz pomysłu na szybki i prosty obiad? Może przygotujesz zapiekankę? Dziś polecamy najlepszą, kultową zapiekankę ziemniaczaną z przepisu siostry Anastazji. W tej potrawie nie ma mięsa ani wędliny, ale oczywiście możesz je dodać według własnego uznania.

Zapiekanki mają tę zaletę, że nie ma przy nich dużo pracy i robi się je z prostych składników. Tak naprawdę możemy w nich zestawić składniki, które mamy właśnie pod ręką. Siostra Anastazja proponuje zapiekankę warzywną z pysznym sosem jajeczno-śmietanowym. Będzie ona doskonałą odmianą od klasycznych dań mięsnych.

Najlepsza, kultowa ziemniaczana zapiekanka z przepisu siostry Anastazji

Składniki:

  • 60 dag ziemniaków

  • 1 mały brokuł

  • pół niedużego kalafiora

  • 2 cebule

  • masło

  • 6 jajek

  • natka pietruszki

  • 10 dag żółtego sera

  • sól, pieprz

Przygotowanie zapiekanki

Ziemniaki obierz, opłucz, ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź, lekko osusz, przestudź, pokrój w plastry.

Brokuł i kalafior oczyść, podziel na różyczki. Wrzuć na osolony wrzątek, ugotuj na półmiękko. Odcedź, przestudź.

Cebule obierz, pokrój w kostkę lub piórka. Zeszkli na maśle. 4 jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek, pokrój w kostkę.

Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Układaj w nim na przemian warstwy ziemniaków, kalafiora, brokuła, cebuli, pokrojonych jajek i posiekanej natki pietruszki. Na wierzchu ułóż warstwę ziemniaków.

2 pozostałe jajka rozmieszaj ze śmietaną, dopraw solą i pieprzem. Masą polej warzywa, posyp startym serem. Piecz ok. 25 minut w 180 st. C.

W naszym serwisie znajdziesz też inne przepisy na pyszne zapiekanki. Sprawdź, jak przygotować zapiekankę ziemniaczaną z beszamelem, a także, jak zrobić zapiekankę z ryżu, sera i kiełbasy.

brokuł
brokuł

Źródło zdjęcia: canva/margouillatphotos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: "Wielka Księga Specjałów siostry Anastazji" wyd. Wam

Zapraszamy na nasz Instagram